Για τον Ιανουάριο πηγαίνει τελικά η συμφωνία για την αξιολόγηση

από fimotro

Δυσκολεύουν τα πράγματα για την κυβέρνηση καθώς οι πιθανότητες για απόφαση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών είναι πλέον ελάχιστες σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής από τις Βρυξέλλες. Ευρωπαίος αξιωματούχος δίνει περισσότερες πιθανότητες τελικά να βρεθεί μια λύση τον Ιανουάριο.
Οι εταίροι προσπαθούν να βρουν τη λύση σε μια πολύ δύσκολη εξίσωση, η οποία πρέπει να εξασφαλίζει, αφενός, τον τρόπο που θα συμφιλιώσει την Γερμανία και το ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και αφετέρου να βρει μια φόρμουλα που θα δίνει αρκετές διαβεβαιώσεις στο ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, χωρίς όμως να υποχρεώνει την κυβέρνηση να δεσμευθεί για μέτρα που θα παρθούν το 2019.
Ρεαλιστικά, αυτό που θα μπορούσε να αναμένει η ελληνική πλευρά από το Eurogroup της Δευτέρας, είναι μια συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα παρουσιαστούν στους υπουργούς για πρώτη φορά από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κ. Ρέγκλινγκ.
Τα μέτρα αυτά βρίσκουν όλα τα κράτη-μέλη σύμφωνα, ακόμα και εκείνα που είχαν εκφράσει αμφιβολίες στο παρελθόν για το κατά πόσον θα επιβαρύνουν τα ίδια, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Η γερμανική πλευρά, επίσης, δέχεται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε ότι είχε συμφωνήσει κατά τη διάρκεια του Eurogroup του Μαΐου στη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
«Μεταξύ άλλων αναφέρονται μέτρα για την εξασφάλιση του παρόντος χαμηλού επιτοκίου με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτή τη στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.
Τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει και η πρώτη συζήτηση για τη διάρκεια της διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει ο συγκεκριμένος όρος. Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάριζε πριν από μερικές ημέρες ότι μεσοπρόθεσμα σίγουρα δεν σημαίνει 1-2 χρόνια ούτε όμως 20-30 χρόνια.
Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν δέχεται να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων αν δεν συμφωνηθούν πρώτα τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ελλάδα σε περίπτωση που δεν καταφέρει τον στόχο του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Εως το 2018, το ΔΝΤ είναι καλυμμένο όσον αφορά τον στόχο του 3,5%, καθώς την περασμένη άνοιξη συμφώνησε με την ελληνική πλευρά τον μηχανισμό του «αυτόματου δημοσιονομικού κόφτη», που προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο στόχος δεν επιτευχθεί κόβονται αυτόματα μισθοί και συντάξεις. Μια αντίστοιχη φόρμουλα αναζητούν τώρα οι εταίροι και για τα έτη μετά το 2018 που θα προσφέρει αρκετή σιγουριά στο ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα