Παρά τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού παραμένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία, στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και έχουμε θέσει τα εθνικά μας θέματα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, γνωρίζοντας, ότι υπερασπιζόμενοι τις ελληνικές θέσεις, υπερασπιζόμαστε την ίδια την Ευρώπη, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο. Όλοι στην Ελλάδα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και εγώ εργαζόμαστε νυχθημερόν. Να έχετε εμπιστοσύνη σε εμάς τους Έλληνες, ότι θα τα καταφέρουμε» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και παράλληλα την ίδια την Ευρώπη, και σημείωσε ότι υπερασπιζόμενοι την τήρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία καθορίζει όχι μόνο τα ελληνικά σύνορα, αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπερασπιζόμαστε την ίδια την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, αφού επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα, επισήμανε ότι η Κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους- μέλους της ΕΕ δεν μπορεί να είναι ακέραιη εάν υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις και υπενθύμισε ότι η έννοια της Κυριαρχίας προκύπτει μέσα από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ειδικότερα, στη Συνθήκη της ΕΕ στο άρθρο 4 παρ. 2, καθορίζεται ακριβώς η έννοια της Κυριαρχίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Παράλληλα, επισήμανε, ότι αν αποδεχόμασταν μια Κύπρο με μειωμένη Κυριαρχία, θα δημιουργούσαμε ένα προηγούμενο για ευρωπαϊκό κράτος, που θα σήμαινε ότι και σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν εφικτό να ανεχθούμε μειωμένη Κυριαρχία. «Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ευρώπη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Αναφορικά, με την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «εμείς τείνουμε χείρα φιλίας στην Τουρκία» και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, ευημερούσα, με ευρωπαϊκή προοπτική, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί το παράθυρο και την πόρτα της γείτονος προς την Ευρώπη. Μάλιστα, επισήμανε ότι και στις τελευταίες δυσκολίες που συνάντησε η Τουρκία, με τελευταίο παράδειγμα το πραξικόπημα, η Ελλάδα στήριξε τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι αναμένουμε από την Τουρκία μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν συμβεί τότε από κει και πέρα δεν είναι δυνατό να χτισθεί μια φιλία, αφού -όπως ανέφερε- οι φιλίες χτίζονται πάνω στην ειλικρινή βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

«Εμείς το εννοούμε αυτό και είμαστε εδώ για να ζήσουμε ως καλοί γείτονες με την Τουρκία, αλλά είμαστε επίσης εδώ, αν χρειασθεί να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας θέματα, που είναι και θέματα της Ευρώπης. Και θα υπερασπισθούμε την Ευρώπη και την Ελλάδα μαζί» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Σταϊνμάιερ, αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης τόνισε ότι είναι γνωστή η θέση του και επανέλαβε ότι δεν νοείται να αμφισβητούνται Σύνορα και Συνθήκες.

Σχετικά με το Κυπριακό εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο πλευρές απέδειξαν το Σαββατοκύριακο ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης και υποστήριξε ότι ποτέ δεν βρέθηκαν τόσο κοντά, ενώ τόνισε ότι σε μια τόσο μακρά πορεία δεν πρέπει κανείς να φοβάται να διανύσει τα τελευταία μέτρα.

Ευχήθηκε, επίσης, να βρεθούν λύσεις για τα ανοιχτά θέματα και υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα είναι ένα θετικό σημάδι για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σταϊινμάιερ στις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της ΕΕ και ιδίως μετά το Brexit, ενώ τόνισε ότι το ενδιαφέρον όλων σήμερα είναι στραμμένο σε Βιέννη και Ρώμη. Μάλιστα, σημείωσε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στις δύο αυτές χώρες δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, καθώς χρειάζονται προσπάθειες για την σταθεροποίηση στην Ευρώπη των 27 χωρών-μελών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα