Αντισυνταγματικά τα εισοδηματικά κριτήρια στα πρόστιμα στο νέο ΚΟΚ;

από fimotro

Ζητήματα αντισυνταγματικότητας εγείρει το νομοσχέδιο του Χρήστου Σπιρτζη με το οποίο σχεδιάζεται η επιβολή προστίμων για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφοριας βάσει εισοδήματος.

Σύμφωνα με την Επιστημονική Ειπτροπή της Βουλής τίθεται θέμα παραβίασης της αρχής αναλογικότητας:

«Σε κάθε περίπτωση, η θέσπιση διοικητικών ποινών βάσει εισοδηματικών κριτηρίων δεν εχει εσωτερική συνάφεια με την εκάστοτε τελεσθείσα παράβαση και συνεπώς τίθεται ζήτημα τηρησης της αρχής της αναλογικότητας», αναφέρει η σχετική εκθεση και διευκρινίζει: «αποτελεί βεβαίως έτερο ζήτημα η λήψη υπόψη εισοδηματικών κριτηρίων για την επιμέτρηση διοικητικης ποινής εντός των πλαισίων ποινών, τα οποία τίθενται απο τον νόμο».

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν οτι και βάσει του καταστατικού χάρτη της χώρας οι όροι “εισοδηματικά” και “περιουσιακά” κριτήρια χρήζουν διερεύνησης, όπως επισης και το είδος των δεδομένων που συλλέγονται απο την Ελληνική Στατιστική Αρχή και αλλα αρχές και δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως και ο τρόπος αξιολόγησης τους από τα αρμόδια όργανα.

Υπενθυμίζεται πάντως, οτι οι παρατηρήσεις της Επιστημονκής Επιτροπής της Βουλης δεν είναι δεσμευτικές για την εκάστοτε κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα