Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την τοποθέτηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. όσον αφορά την έρευνα για το φορολογικό πλαίσιο που ισχύει για τη ναυτιλία, στην Ελλάδα.
Κύκλοι της Ακτής Μιαούλη ανέφεραν στο newmoney ότι περιμένουν απάντηση μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου, το αργότερο αρχές Ιανουαρίου. Εκτιμούν δε ότι η πρόθεση της ΕΕ είναι να καταστήσει μόνιμη την έκτακτη – οικειοθελή φορολόγηση των Ελλήνων πλοιοκτητών ενώ θέλει να τους φορολογήσει και τα μερίσματα κάτι που ήδη ισχύει για τα ναυλομεσιτικά γραφεία.

Όπως έχει αποκαλύψει η ίδια πηγή, η υπερασπιστική γραμμή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών έχει ως αποτέλεσμα να δοθούν αιτιολογημένες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει θέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία κρίθηκαν επαρκείς. Έχουν απομείνει να συζητηθούν-απαντηθούν περί τα 12 ερωτήματα από περισσότερα από 100 που είχαν σταλεί αρχικά από τις Βρυξέλλες.

Εξάμηνη παράταση

Το βασικό θέμα είναι ο τρόπος φορολόγησης για θέματα ναυτιλίας και μόνο. Είχε δοθεί εξάμηνη παράταση από την Επιτροπή στην ελληνική πλευρά ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και οι εφοπλιστικές-ναυτιλιακές ενώσεις έχουν στείλει εδώ και μήνες, πολυσέλιδα υπομνήματα στην Επίτροπο με τα οποία απαντούσαν σε όλα τα ερωτήματα που είχαν τεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταρρίπτουν μία προς μία τις αιτιάσεις της ΕΕ ότι το φορολογικό πλαίσιο που διέπει της εταιρείες και τους πλοιοκτήτες αποτελεί κρατική ενίσχυση και πλήττει τον ανταγωνισμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ναυτιλιακή κοινότητα συνεργάστηκε με μεγάλα δικηγορικά γραφεία, για να συντάξει τα απαντητικά κείμενα. Ένα εξ αυτών είναι από τα ισχυρότερα στην Ευρώπη, έχει έδρα στις Βρυξέλλες και εξειδικεύεται σε θέματα ανταγωνισμού.

Από τις αρχές του 2016 η ελληνική πλευρά, σε συνεννόηση και με τους δικηγόρους της, αποφάσισε να κρατήσει χαμηλούς τόνους για το θέμα αυτό και η τακτική αυτή δείχνει να έχει θετικά αποτελέσματα. Οι χειρισμοί από την πλευρά των Ελλήνων παραμένουν λεπτοί αφού απέναντί τους έχουν την 48χρονη δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία πριν από μήνες έστρεψε επάνω της τα παγκόσμια φώτα της δημοσιότητας όταν ζήτησε από την Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία.

Πηγή: newmoney

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα