«Πριν τρεις μήνες ήμουν πολύ πικραμένος για τα ανεπαρκή αποτελέσματα, αλλά την τελευταία περίοδο οι επανεγκαταστάσεις προσφύγων άρχισαν να φέρνουν αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο.
«Έξι χιλιάδες άτομα ανακατανεμήθηκαν από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν συνεχισθεί ο ρυθμός της τελευταίας περιόδου, πολύ γρήγορα θα μπορέσουμε να πούμε ότι ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί. Και πρέπει να λειτουργήσει, διότι και τα άλλα θέματα- όπως το Σένγκεν – έχουν να κάνουν με τις επανεγκαταστάσεις», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν να συνεχισθούν για άλλους τρεις μήνες οι έλεγχοι στα σύνορα, σε πέντε χώρες-μέλη, ο αρμόδιος επίτροπος τόνισε ότι «δεν πρόκειται για τη νέα πραγματικότητα του Σένγκεν», αλλά «για τον δρόμο που θα μας οδηγήσει προς μία ομαλή λειτουργία του Σένγκεν».
«Υπάρχουν ακόμη κάποιες έκτατες περιστάσεις. Παραδείγματος χάρη, οι εξήντα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στην φάση αυτή στην Ελλάδα, με καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις επανεγκαταστάσεις και την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι τους επόμενους μήνες, με την πλήρη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Σώματος Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής- και χάρη στη συμφωνία της Ένωσης με την Τουρκία- θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία του Σένγκεν», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα