«Εμείς οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουμε την Ελευθερία… Από αυτή την ελευθερία παίρνουμε δύναμη διότι αυτή μας δίνει νόημα, στη ζωή μας και στην Ψυχή μας, Εγώ Μονάχος μου έχω χρέος, να σώσω τη γης… κι αν δεν σωθεί πάλι εγώ φταίω, αναφέρει ο Νίκος Καζαντζάκης. Αυτό σημαίνει ο καθένας από εμάς την υπόθεση της Λευτεριάς την παίρνει πάνω του. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν καθένας μας έχει αυτό το χρέος όλοι οι υπόλοιποι έχουμε το ίδιο χρέος… Και έτσι το εγώ του χρέους αυτού, γίνεται το εμείς της συλλογικής προσπάθειας. Αυτό το εμείς πρέπει να φέρουμε εις πέρας παραμερίζοντας μπροστά στα μεγάλα διακυβεύματα της ιστορίας μας της κληρονομιάς μας, κάθε επιτέλους διαφορά… αυτό σημαίνει Έλληνας. Λεύτερος, μονιασμένος, αποφασισμένος και ανυποχώρητος…».
Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος ανακηρύχθηκε σήμερα επίτιμος Δημότης του Δήμου Ρεθύμνου, από τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη, παρουσία του αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ Ειρηναίου, του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας, των Ενόπλων Δυνάμεων και φορέων της Κρήτης.
«Στο Σύνταγμα εγγυητής με το Σταυρό στο Χέρι, όμως βαστάτε Πρόεδρε και στ΄ άλλο το μαχαίρι». Με αυτή την Μαντινάδα γραμμένη πάνω σε ένα Κρητικό Μαχαίρι, δώρο του κ. Μαρινάκη στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, επισφραγίστηκε μία σχέση σεβασμού και τιμής όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Ρεθύμνης για το σύνολο της προσωπικότητας του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί δύο φορές στο νομό, τόσο για τα εγκαίνια του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας όσο και για την επέτειο των 150 χρόνων από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.
Σύμφωνα με το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του Ρεθύμνου, η ανακήρυξη ψηφίστηκε ομόφωνα μεταξύ άλλων, για την «… προσφορά του στην επιστήμη και την πνευματική ζωή της χώρας, μέσα από την μακρά του και χρήσιμη διαδρομή. Ως ένδειξη αναγνώρισης στο δημόσιο βίο της χώρας, η οποία αποτυπώνεται στην πολύχρονη και γόνιμη πολιτική του σταδιοδρομία και καίριους πολιτικούς θεσμούς και υπουργεία και τώρα με το ύψιστο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας…».
«Η τιμή που μου κάνετε δεν απευθύνεται στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου. Απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν είναι μόνο τιμή, αλλά και ένα χρέος για το τι είναι εκείνο, που σήμερα πρέπει να πράξει. Τι είναι εκείνο, που πρέπει να εμπνεύσει στον Ελληνικό λαό, στις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Με αυτή την έννοια όχι μόνο αποδέχομαι αυτή τη μεγάλη τιμή αλλά σας είμαι υπόχρεος… Είναι πολλά αυτά που εμπνέει το Ρέθυμνο αυτή η πόλη της ιστορίας και των αγώνων η οποία συνδέεται με τις αρχές του Κρητικού πολιτισμού και ιστορίας… όπως το Αρκάδι που αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην Ευρώπη για να ξυπνήσει συνειδήσεις… Το Ρέθυμνο και όχι μόνο βγήκε από την τουρκοκρατία, μπολιάστηκε και αυτό ρέπει να το επισημάνουμε, από όλους εκείνους τους πρόσφυγες που γλίτωσαν το μαχαίρι της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και ήρθαν εδώ, περίπου 6.000 πρόσφυγες, μετά το 1922 έως το 1925. Πρόσφυγες που βρήκαν τον πολιτισμό της Κρήτης και έφεραν τον πολιτισμό της Ιωνίας. Το οικονομικό δαιμόνιο και τον πολιτισμό των Ιώνων… Και έτσι ξεκίνησε η νεώτερη ιστορία του Ρεθύμνου, κι έτσι έγινε όλη αυτή η περιοχή αυτό για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι σήμερα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την αποδοχή της ανακήρυξης του σε επίτιμο Δημότη του Ρεθύμνου.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος, αναφερόμενος στο πρόσωπο, τη διαδρομή και την αξία της σκέψης του κ. Παυλόπουλου ως επιστήμονα, πνευματικού ανθρώπου και πολιτικού, τόνισε επίσης κατά την ομιλία του πως: «… Στο πρόσωπο σας καταθέτουμε το σεβασμό μας στο θεσμό της δημοκρατίας… Αναμφισβήτητα είστε μία σπουδαία προσωπικότητα. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις που ο καθένας ασπάζεται ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την παραδειγματική και ηθική σας διαδρομή, την οποία θαυμάσια ισορροπήσατε, με την εγνωσμένη κύρους πολιτική σας σταδιοδρομία… Η πίστη σας στο Ευρωπαϊκό ιδεώδες και την αξία της Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, ενίσχυσαν τα ήδη υπάρχοντα υψηλά σας προσόντα. Υπηρετήσατε με νηφαλιότητα, μετριοπάθεια, ευγένεια και δημιουργικότητα, υψηλά αξιώματα, χωρίς να διστάσετε να διακινδυνεύετε τη δημόσια εικόνα σας και το πολιτικό σας κύρος».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτή την ώρα επιστρέφει στην Αθήνα μέσω Ηρακλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα