28 Μαρτίου 2024 / 4:27 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 4:27 μμ

H τραγική ιστορία του ζεύγους που δολοφονήθηκε στην Κύπρο – Τι ψάχνουν οι αρχές

από fimotro

Τίποτα δεν φαίνεται να προμήνυε το εφιαλτικό ξημέρωμα που θα έβρισκε το σπίτι του Γιώργου Χατζηγεωργίου και της συζύγου του Ντίνας Σεργίου και θα συγκλόνιζε το παγκύπριο.

Δύο άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με πολύ καλές δουλειές, φιλήσυχοι, ευυπόληπτοι και αγαπητοί, οι οποίοι ωστόσο είχαν το κενό της απουσίας ενός παιδιού. Το κάλυψαν το 2007 όταν κατάφεραν να υιοθετήσουν ένα παιδάκι από τη Ρωσία όταν αυτό ήταν σε ηλικία 3 ετών, στο οποίο, σύμφωνα με αναφορές από το περιβάλλον του ζεύγους, είχαν δώσει τα πάντα. Οικονομική άνεση, αγάπη, φοίτηση σε ιδιωτικό σχολείο, ευκαιρίες για διάφορες δραστηριότητες καθώς έπαιζε πιάνο, μπάντμιντον και τένις και γενικά είχε την ευκαιρία να απολαμβάνει ένα υγιές περιβάλλον.

Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου ήταν 60 ετών και εργαζόταν ως μαθηματικός στην Αγγλική Σχολή. Με καταγωγή από την Άσσια, είχε αποφοιτήσει από την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας και ακολούθως μετέβη στην Αυστραλία. Εκεί φοίτησε στο Πανεπιστήμιο New South Wales του Σίδνεϊ και απέκτησε δύο πτυχία, ένα στα Μαθηματικά και ένα στην Ψυχολογία.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του το 1983, απέκτησε στη συνέχεια μεταπτυχιακό σε θέματα εκπαίδευσης και επιστρέφοντας στην Κύπρο διετέλεσε αρχικά καθηγητής στην ιδιωτική σχολή Falcon. Ακολούθως εργοδοτήθηκε στην Αγγλική Σχολή, η οποία δυστυχώς έμελλε να ήταν και ο τελευταίος του επαγγελματικός σταθμός. Στο σχολείο ήταν και ενεργό μέλος της ομάδας Αστρονομίας και μαζί με άλλους καθηγητές και μαθητές προέβαιναν σε παρατηρήσεις διαφόρων αστρικών φαινομένων.

Το επαγγελματικό του περιβάλλον τον περιγράφει ως έναν άνθρωπο ευγενή και αξιαγάπητο, ο οποίος έχαιρε σεβασμού και είχε ξεχωριστή θέση και στις καρδιές των μαθητών. Χθες στο σχολείο δεν έγινε μάθημα. Όπως πληροφορούμαστε, μαθητές και καθηγητές είχαν εισέλθει μεν στις τάξεις τους, αλλά η πρωτόγνωρη κατάσταση και το σοκ το οποίο βίωναν δεν τους επέτρεψε να ενεργήσουν ως να ήταν μια συνηθισμένη ημέρα.

Στήριξη στα παιδιά

«Η κοινότητα του English School εκφράζει θλίψη και συγκλονισμό από την είδηση του θανάτου του αγαπητού μας συναδέλφου Γιώργου Χατζηγεωργίου και της γυναίκας του Ντίνας. Η διεύθυνση του σχολείου θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον των μαθητών και του προσωπικού να κρατήσουμε σε λειτουργία το σχολείο, επιτρέποντας στη σχολική κοινότητα την αμοιβαία συμπαράσταση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε και συνάμα να διαβεβαιώσουμε τους γονείς ότι έχει συσταθεί ομάδα διαχείρισης κρίσεων, στην οποία περιλαμβάνεται και επαγγελματίας σύμβουλος, με σκοπό τη στήριξη των μαθητών και του προσωπικού. Αυτή η ειδική ομάδα θα είναι διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια των σχολικών ημερών και οι μαθητές μπορούν να επισκέπτονται τα μέλη της όποτε νιώσουν την ανάγκη. Οι Γιάννης Γεωργίου και Αντιγόνη Κοιλιάρη ηγούνται αυτής της στήριξης. Επίσης η διεύθυνση του σχολείου είναι στη διάθεση όλων για οποιαδήποτε βοήθεια ή ανακούφιση χρειάζονται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την κοινότητά μας και θα εξετάζει την κατάσταση σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη λήψη κάθε απαραίτητου μέτρου. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας συνοδεύουν την οικογένεια του Γιώργου αυτή τη δύσκολη ώρα».

Πόθος για ένα παιδί

Η αδελφή του Γιώργου Χατζηγεωργίου μίλησε στην ελληνική ηλεκτρονική εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και περιέγραψε το ζεύγος ως ένα από τα πιο αγαπημένα.

«Ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια. Ο αδερφός μου ήταν καθηγητής, αγαπητός από τους μαθητές του και η νύφη μου μια άξια γυναίκα. Ήταν παντρεμένοι πάνω από 15 χρόνια και το μόνο τους παράπονο ήταν που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν ένα δικό τους παιδί», είχε πει.

Η Ντίνα Σεργίου

Η Ντίνα Σεργίου, 59 ετών, είχε καταγωγή από την επαρχία Κερύνειας και ήταν παιδί τετραμελούς οικογένειας. Δυστυχώς το ένα από τα αδέλφια της είχε χαθεί κατά την τουρκική εισβολή (σχετικό ρεπορτάζ ακολουθεί).

Τα τελευταία χρόνια η άτυχη Ντίνα εργαζόταν στο Τμήμα Στατιστικής της Κεντρικής Τράπεζας και οι συνάδελφοί της την περιγράφουν ως γυναίκα εξαιρετικού χαρακτήρα, κοινωνική και φιλική με όλους. Τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με το επαγγελματικό της περιβάλλον, την έβλεπαν να δείχνει πολύ προβληματισμένη και θλιμμένη και οι συνάδελφοί της θεωρούσαν ότι οφειλόταν στον πρόσφατο θάνατο του δεύτερου αδελφού της.

Η Ντίνα έθαψε τα δύο της αδέλφια

Στην τραγικότητα της ιστορίας της εν ψυχρώ δολοφονίας του ζεύγους Χατζηγεωργίου, έρχονται να προστεθούν λεπτομέρειες που καθιστούν ακόμη πιο οδυνηρά τα όσα έζησε κυρίως η σύζυγος, Ντίνα Σεργίου.

Η Ντίνα γεννήθηκε το 1959 στην Κερύνεια, είχε γονείς τον Νικόλα και τη Ναυσικά Σεργίου και άλλα τρία αδέλφια, τον Δημήτρη, τον Ανδρέα και την Ανδρούλλα.

Η τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974 βρήκε τον μεγαλύτερο αδελφό της, Δημήτρη Σεργίου (γεννήθηκε το 1955), να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στην 33η Μοίρα Καταδρομών η οποία έδρευε στις βόρειες παρυφές του Πενταδακτύλου.

Κατά τον πρώτο γύρο της εισβολής οι λοκατζήδες της 33ης Μοίρας έδωσαν μάχες για να εξουδετερώσουν το προγεφύρωμα των Τούρκων στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας και να ανακαταλάβουν το ύψωμα του Αγίου Ιλαρίωνα. Από την 22α Ιουλίου του 1974 τα ίχνη του Δημήτρη χάθηκαν και το όνομά του περιλήφθηκε στους 66 αξιωματικούς και οπλίτες που μετρούσε ως απώλειες η 33η Μοίρα Καταδρομών (είτε ως πεσόντες είτε ως αγνοούμενους). Τα οστά του εντοπίστηκαν περί το 2010 σε ομαδικό τάφο στην περιοχή της Κερύνειας, ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA και η κηδεία του τελέστηκε το τέλος Ιουλίου του 2013.

Στο μεταξύ ο πατέρας Νικόλας Σεργίου έφυγε πρώτος στην προσφυγιά με την πίκρα και την αγωνία για το τι απέγινε ο γιος του.

Ωστόσο η τραγική ιστορία της οικογένειας Σεργίου είχε και συνέχεια. Πριν από 3 μήνες, όπως έχουμε πληροφορηθεί, έφυγε από τη ζωή και ο έτερος γιος, Ανδρέας, ύστερα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο.

Η ηλικιωμένη Ναυσικά βρίσκεται τα τελευταία χρόνια καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι και η μοναδική εναπομείνασα αδελφή, Ανδρούλλα, καλείται να αποχαιρετήσει και την Ντίνα η οποία έφυγε με τόσο βίαιο τρόπο.

 Υλικό από κάμερες στα χέρια της Αστυνομίας

Η Αστυνομία έχει στην κατοχή της και θα εξετάσει υλικό από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης στην περιοχή όπου διαπράχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης η στυγερή δολοφονία ζεύγους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα δεν λήφθηκε μέχρι στιγμής κατάθεση από τον 15χρονο γιο της οικογένειας.

Στο μεταξύ, σήμερα έγιναν, με τη συμμετοχή και ανιχνευτικών σκύλων της Αστυνομίας, εξετάσεις στην περιοχή κοντά στην οικία του άτυχου ζεύγους, στον Στρόβολο, για τυχόν εντοπισμό και άλλων τεκμηρίων που μπορεί να σχετίζονται με την υπόθεση, χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε.

‘Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, «έγιναν εξετάσεις στην ευρύτερη περιοχή από μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας και άλλων τμημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας, με τη συμμετοχή και ανιχνευτικών σκύλων της αστυνομικής δύναμης, για να εντοπιστούν τυχόν τεκμήρια που πιθανόν να σχετίζονται με την υπόθεση, χωρίς, ωστόσο, να εντοπιστεί οτιδήποτε».

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ακόμη πως αναμένονται τα αποτελέσματα επιστημονικών και άλλων εξετάσεων.

Το χρονικό του εγκλήματος

Τα θύματα, ένας καθηγητής ιδιωτικού σχολείου και η σύζυγός του, η οποία εργαζόταν στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, είχαν βρεθεί μέσα σε λίμνη αίματος στο υπνοδωμάτιό τους. `Οπως δήλωσε μετά τη διενέργεια της νεκροτομής επί των σορών τους, η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου, ο θάνατός τους οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και προήλθε από αιμορραγικό σοκ, συνεπεία πολλαπλών θλαστικών τραυμάτων, από νύσσον και τέμνον όργανο.

Ο 15χρονος γιος της οικογένειας είχε αναφερθεί σε δύο κουκουλοφόρους, που εισήλθαν στην οικία και του είπαν ότι δεν θα του κάνουν κακό. ‘Όπως έγινε γνωστό, από τις έρευνες που έγιναν προέκυψε ότι δεν υπάρχει ίχνος παραβίασης από οποιαδήποτε είσοδο στην οικία.

Ο Εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τη διαλεύκανση της στυγερής δολοφονίας προσθέτοντας ότι τεκμήρια που έχουν παραληφθεί από την σκηνή έχουν παραπεμφθεί για επιστημονικές και άλλες εξετάσεις, ενώ παράλληλα γίνονται εξετάσεις και στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Αγγελίδης υπέδειξε πως από τις εξετάσεις, που έγιναν μέχρι τώρα, οι ανακριτές έχουν σχηματίσει μια πρώτη εικόνα ως προς τη διάπραξη του εγκλήματος, την οποία αξιολογούν.

Σημειώνεται ότι λόγω της έντονης ψυχολογικής φόρτισης του 15χρονου γιου των θυμάτων, χθες δεν μπόρεσε να ληφθεί γραπτή κατάθεση, και που θα γίνει σήμερα στην παρουσία ψυχολόγων που παρακολουθούν από χθες τον ανήλικο. Η κατάθεση, για την αστυνομία, θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς ο 15χρονος σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει προσωπικώς ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας και είχε σύντομη στιχομυθία με τους κουκουλοφόρους, που κατά την δική του μαρτυρία είχαν εισέλθει στο σπίτι.

Η ώρα θανάτου

Η αστυνομία εξετάζει με προσοχή και με την βοήθεια ειδικών, την ώρα θανάτου του 60χρονου καθηγητή Γιώργου Χατζηγεωργίου και της 59χρονης συζύγου του, υπαλλήλου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Ντίνας Σεργίου. Στόχος είναι να επιβεβαιωθεί ότι η ώρα που εξέπνευσαν οι δύο άνθρωποι συμπίπτει με την ώρα που ο 15χρονος μετέβη σε γειτονικό σπίτι, ενημερώνοντας για την εισβολή των κουκουλοφόρων. Αν υπάρχει χρονική απόσταση από τα δύο γεγονότα τότε η αστυνομία θα πρέπει να διερευνήσει τι συνέβη στο χρόνο που μεσολάβησε και αν αυτός αξιοποιήθηκε από τους δράστες να εξαφανίσουν στοιχεία και να αλλοιώσουν τη σκηνή του εγκλήματος.

Πολύ αίμα, ένας αυτουργός

Ο τρόπος με τον οποίο διεπράχθη η δολοφονία, με δεκάδες μαχαιριές στα σώματα των δύο θυμάτων, οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι οι δράστες θα έπρεπε να έφυγαν από το σπίτι «λουσμένοι» στο αίμα. Ωστόσο δεν έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ίχνη διαφυγής με κηλίδες αίματος προς την έξοδο του σπιτιού και στον περιβάλλοντα χώρο. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο σπίτι δεν εντοπίστηκαν ίχνη διάρρηξης, οδηγεί την αστυνομία στην υποψία, ότι ο δράστης είχε πρόσβαση στο σπίτι και δυνατότητα να συγκαλύψει ίχνη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νεκροτομής που διενήργησε η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου, στο σώμα του Γ. Χατζηγεωργίου βρέθηκαν 20-25 τραύματα από μαχαίρι, στο λαιμό, το στήθος, τη κοιλιά και τα πόδια. Τα περισσότερα τραύματα ήταν στο λαιμό και στο στήθος. Ο θάνατος επήλθε «λόγω αιμορραγικού σοκ από θλαστικές στρώσεις πνευμόνων και καρδιάς με τέμνον και νύσσον όργανο». Η Ντίνα Σεργίου έφερε εννιά με δέκα τραύματα στο λαιμό και το στήθος. Ο θάνατος επήλθε «λόγω αιμορραγικού σοκ από θλαστική διατομή καρωτίδας και σφαγίτιδας φλέβας με τέμνον και νύσσον όργανο».

Η κ. Αντωνίου ανέφερε ότι και οι δύο φέρουν από ένα μόνο αμυντικό τραύμα στο δεξί τους χέρι, κάτι που φανερώνει ότι μαχαιρώθηκαν την ώρα που κοιμόντουσαν και δεν είχαν χρόνο να αντιδράσουν. Τα τραύματα και των δύο φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έγιναν από το ίδιο μαχαίρι, και αυτό είναι ένα στοιχείο που ενισχύει την υποψία ότι ο δράστης ήταν ένας και μαχαίρωνε εναλλάξ την ίδια ώρα τον Γ. Χατζηγεωργίου και τη Ντίνα Σεργίου. Το στοιχείο αυτό δεν ανατρέπει την μαρτυρία του 15χρονου για δύο κουκουλοφόρους, καθώς είναι πιθανόν μόνο ο ένας (αν έτσι έχουν τα πράγματα) να ήταν ο αυτουργός.

Δεν βρέθηκε το μαχαίρι

Η έρευνα της εγκληματολογικής υπηρεσίας δεν εντόπισε το φονικό μαχαίρι ή κάποια από τα ρούχα των δραστών (κουκούλα κλπ). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάδοι των σκουπιδιών στην περιοχή είχαν περισυλλεχθεί από απορριμματοφόρο όχημα και αν μέσα σε αυτούς είχαν πεταχτεί τεκμήρια είναι πολύπλοκο να εντοπιστούν καθώς πρέπει να γίνει έρευνα στο χώρο αποκομιδής των απορριμμάτων. Οι ανακριτές εξετάζουν το ενδεχόμενο, το μαχαίρι του φόνου να ήταν μέρος του οικιακού εξοπλισμού. Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι δράστες μπήκαν «άοπλοι» και χρησιμοποίησαν μαχαίρι από το σπίτι. Παράλληλα οι ανακριτές έχουν πάρει τα βίντεο από σπίτια και καταστήματα της περιοχής στην οποία έγινε ο φόνος, για να ελεγχθεί κατά πόσο υπήρξε κίνηση ανθρώπων και οχημάτων πριν και μετά την ώρα που κατά την μαρτυρία του 15χρονου συνέβη η δολοφονία. Όπως πληροφόρησαν το protothema.gr αστυνομικές πηγές, ο ανήλικος ανέφερε πως οι δράστες έφυγαν πεζοί και μάλιστα του είπαν να μην ανησυχεί καθώς δεν επρόκειτο να τον πειράξουν. Οι γείτονες κατέθεσαν πως δεν άκουσαν κανένα περίεργο θόρυβο, ή αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα τη συγκεκριμένη ώρα.

Θυμός και μίσος

Οι αστυνομικές πηγές σημείωναν πως όλα τα ενδεχόμενα ως προς τη ταυτότητα του δράστη/δραστών είναι ανοικτά καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει διαπιστωθεί ληστεία. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η δολοφονία φανερώνει προσωπικό μίσος και θυμό, προβληματίζει τους ανακριτές. Διερευνώνται όλες οι πτυχές, μεταξύ των οποίων τυχόν διαφορές των θυμάτων με άλλα άτομα, οι οικονομικές τους δραστηριότητες, και οι ενδοοικογενειακές σχέσεις. Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθούν και οι βιολογικοί γονείς του 15χρονου οι οποίοι είναι Ρώσοι και είχαν δώσει το παιδί για υιοθεσία σε πολύ μικρή ηλικία. Αυτό που ενδιαφέρει την αστυνομία, είναι να μάθει αν οι βιολογικοί γονείς είχαν βρεθεί σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα στη Κύπρο και αν είχαν οποιαδήποτε επαφή με τον ανήλικο. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν τεκμηριώνεται από κανένα στοιχείο ή μαρτυρία μέχρι αυτή τη στιγμή. Οι αστυνομικές πηγές σχολιάζοντας συναφείς «πληροφορίες» που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα ΜΜΕ, ως απλό κουτσομπολιό.

Στη θεία

Στην υπόθεση παρενέβησαν και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του παιδιού. Χθες αναμενόταν να φιλοξενηθεί στο σπίτι της αδελφής της μητέρας ώστε να βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον. Σήμερα θα έχει μια δύσκολη ημέρα, καθώς πρέπει να ανακαλέσει στη μνήμη του όσα συνέβησαν χθες τα ξημερώματα και αυτό είναι ιδιαιτέρως επίπονο. Σε σχέση με φήμες που κυκλοφόρησαν για περιουσίες, κληρονομιές κ.λπ. αστυνομικές πηγές δεν έκρυβαν την οργή τους για το γεγονός ότι κάποιοι χωρίς να υπάρχει τέτοια μαρτυρία προχώρησαν σε δημοσιεύματα. Η Αστυνομία ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τέτοιου είδους πληροφόρηση και ότι αυτή προκύπτει από «κουτσομπολιό» το οποίο δημιουργεί εντυπώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Αναζήτηση απαντήσεων και στη Ρωσία

Δεν θα μείνει τίποτα που να μην διερευνηθεί στην υπόθεση του διπλού φονικού. Η Αστυνομία ήδη από χθες ξεκίνησε διαδικασία για να εντοπίσει τους βιολογικούς γονείς του ανήλικου παιδιού. Αυτό γίνεται για λόγους πληρότητας της έρευνας και όχι γιατί έχει προκύψει οποιοδήποτε στοιχείο που να σχετίζεται με αυτούς τους ανθρώπους. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης και λόγω του γεγονότος ότι οι βιολογικοί γονείς βρίσκονται στη Ρωσία. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω κοινωνικών υπηρεσιών και με αιτήματα συνδρομής προς τη Ρωσία. Θα ληφθούν καταθέσεις από φίλους και συγγενείς του ζεύγους, αλλά και από άτομα που γνώριζαν την κατάσταση στην οικογένεια και τη σχέση των θυμάτων με το παιδί τους, η οποία από τους γείτονες χαρακτηρίζεται άριστη. Την ίδια ώρα, θα εξεταστούν άλλες πτυχές της ζωής των θυμάτων σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση, ώστε να διερευνηθεί αν κάποιος θα είχε κίνητρο να τους δολοφονήσει. Το ότι δεν υπήρξε ληστεία όμως οδηγεί τα πράγματα σε υπόνοιες για αγεφύρωτο προσωπικό μίσος του δράστη ή των δραστών και θυμό ο οποίος ξέσπασε με τις δεκάδες μαχαιριές στα σώματά τους. Επίσης, από τις πρώτες μαρτυρίες δεν προέκυψε στοιχείο που να δείχνει ότι οι δράστες έφυγαν με μηχανή ή αυτοκίνητο.

Πηγή: politis.com.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα