28 Μαρτίου 2024 / 10:20 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 10:20 πμ

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και τις μετακινήσεις προσφύγων-μεταναστών

από fimotro

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με το οποίο προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στις διατάξεις κοινοτικής Οδηγίας του 2013 σχετικά με θέματα ασύλου για πρόσφυγες και με μετανάστες.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων, το δικαίωμα των αιτούντων διεθνή προστασία να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια, ή στην περιοχή που τους ορίζεται από τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου. Η απόφαση για περιορισμό στην ελευθερία κυκλοφορίας, λαμβάνεται όταν είναι αναγκαίο, για την ταχεία επεξεργασία και την αποτελεσματική παρακολούθηση των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας.

Ακόμη, προβλέπονται αποζημιώσεις φυσικών και νομικών προσώπων για ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους από πράξεις προσφύγων και μεταναστών στις περιοχές των δήμων Χίου και Λέσβου, όπως έχουν αποτυπωθεί στα σχετικά πρακτικά των οικείων επιτροπών.

Επιπλέον, προβλέπεται η χορήγηση επίσημων εγγράφων στους αιτούντες (δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, ταξιδιωτικό έγγραφο). Επανακαθορίζονται ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των αιτούντων (πχ. χωριστές εγκαταστάσεις από κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου). Δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στο εκπαιδευτικό σύστημα, τόσο των ανήλικων πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, καθώς και ενήλικων αιτούντων, με την παροχή σχετικών διευκολύνσεων.

Οι αιτούντες, επίσης, όπως ορίζει το νομοσχέδιο, θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία (εξαρτημένη εργασία ή παροχή υπηρεσιών ή έργου) υπό τους όρους και προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και στην εγγραφή και παρακολούθηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, με τους ίδιους όρους για τους Έλληνες πολίτες.

Ρυθμίζεται η λήψη κατάλληλων μέτρων από την αρμόδια αρχή υποδοχής, κατά την παροχή στέγασης, με σκοπό τη διατήρηση της οικογενειακής ενότητας των αιτούντων διεθνούς προστασίας που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.

Κατοχυρώνεται επίσης, η παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής στους αιτούντες, με ειδική μνεία στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς επίσης κι η ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και σε νοσηλευτική κι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με το άρθρο 22 του νομοσχεδίου, κατοχυρώνεται η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και ορίζεται η γενική διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας, ως η αρμόδια αρχή προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και των χωρισμένων ανηλίκων.

Με το νομοσχέδιο τέλος, καθορίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με τη χορήγηση και ανανέωση άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτης χώρας για εξαιρετικούς λόγους και για λόγους ανθρωπιστικής φύσεως ή άλλους λόγους.

Συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να χορηγεί άπαξ, κατ΄ εξαίρεση, άδεια διαμονής διάρκειας τριών ετών (αντί δύο που προβλέπεται σήμερα), σε πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα για επτά τουλάχιστον συνεχή χρόνια, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, και καταργείται η χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε γονείς ανηλίκων ημεδαπών χωρίς την καταβολή παραβόλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα