29 Μαρτίου 2024 / 3:36 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 3:36 μμ

ΔΝΤ: Σε ιστορικό υψηλό το παγκόσμιο χρέος

από fimotro

Το παγκόσμιο χρέος άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν ενέργειες για μείωση του χρέους τους, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως αναφέρεται στο Fiscal Monitor Απριλίου του ΔΝΤ, το συνολικό επίπεδο χρέους παγκοσμίως ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ των 164 τρισ. δολαρίων το 2016, που αντιστοιχεί στο 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ.Το επίπεδο αυτό είναι 12 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί το 2009, αμέσως μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με την άνοδο του επιχειρηματικού κύκλου, σημαίνουν πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν «μαξιλάρια» και να μειώσουν τα επίπεδα του δημόσιου χρέους ώστε να αντιμετωπίσουν «τις προκλήσεις που αναπόφευκτα θα έρθουν στο μέλλον», δήλωσε στο CNBC ο διευθυντής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ, Βίτορ Γκασπάρ.

«Διότι οι εποχές είναι καλές. Και είναι ακριβώς στις καλές εποχές που μπορείς να δημιουργήσεις μαξιλάρια και να χτίσεις ανθεκτικότητα», σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, το χρέος στις αναπτυγμένες οικονομίες ξεπέρασε κατά πολύ τα επίπεδα χρέους των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Στην τελευταία έκθεση του Ταμείου αναφέρεται πως το μέσο χρέος για τις αναπτυγμένες οικονομίες ανήλθε στο 105% του ΑΕΠ.

Για τις οικονομίες μεσαίου εισοδήματος, το χρέος ήταν περίπου στο 50% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, ενώ για τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος ήταν πάνω από 40% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα