24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Μαξίμου για έκθεση ΔΝΤ: Καμία ανησυχία – Στο Ταμείο έχουν αποδειχθεί ανακριβείς

από fimotro

«Κανένα λόγο ανησυχίας» δεν βλέπουν κυβερνητικές πηγές για την έκθεση του ΔΝΤ, ενώ εκτιμούν ότι «η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη διαδικασία της εξόδου, από το Πρόγραμμα και την επιτροπεία», προσθέτοντας ότι: «όπως εξάλλου είμαστε βέβαιοι ότι επιθυμούν όλοι…».

Αναλυτικά το non paper του Μαξίμου:

Επειδή γνωστά ΜΜΕ  εξακολουθούν να βλέπουν στον ύπνο τους νέα μέτρα και ιστορίες καταστροφής, ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. 

Η εκτίμηση του ΔΝΤ  για πλεόνασμα 2,9%  για το 2018 είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω σε σχέση με το στόχο 2,2%, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Ταμείο το περασμένο καλοκαίρι. Γι αυτό εξάλλου δεν τέθηκε θέμα μέτρων και κατά την τρίτη αξιολόγηση. 

Η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη σχετική ερώτηση είναι παραπάνω από σαφής. 

Σε ότι αφορά την ουσία του πράγματος πάντως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν διαχρονικά ανακριβείς και τα τελευταία τρία χρόνια αποδεδείχθηκαν πολύ κατώτερες από τα πραγματικά αποτελέσματα. 

Κανένας λόγος ανησυχίας λοιπόν. Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την διαδικασία της εξόδου, από το Πρόγραμμα και την επιτροπεία, όπως εξάλλου

ΔΝΤ: Εκτός στόχου για το πλεόνασμα, ανεβαίνει το ελληνικό χρέος

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πετύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%.

Η έκθεση του Fiscal Monitor που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την Ουάσιγκτον, προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα περάσει από το 3,7% το 2017, στο 2,9% το 2018, ενώ από το 2019 ως και το 2022 θα βρίσκεται σταθερά στο 3,5%.  Σε ότι έχει να κάνει με το χρέος θα φτάσει  φέτος στο 191,3% του ΑΕΠ με τον όγκο του χρέους να κινείται καθοδικά την επόμενη πενταετία.

Όσον αφορά τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό για το 2018 προβλέπει ένα μικρό δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 0,1%, ενώ για το 2019 εκτιμά πως ο προϋπολογισμός θα είναι και πάλι ισοσκελισμένος. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα επανέλθει το 2020 με 0,1% και θα συνεχιστεί το 2021 με 0,2%. Αντίθετα, η διετία 2022-2023 θα έχει έλλειμμα 0,2% και 2,4% αντιστοίχως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα