26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Από βιολογικά αίτια και όχι από πλαστικά πέθανε η φάλαινα στην Σαντορίνη

από fimotro

Πριν από λίγες ημέρες ξεβράστηκε στη Σαντορίνη μια φάλαινα φυσητήρας, μήκους 9 μέτρων και βάρους 7 τόνων. Για τη συλλογή και μεταφορά της (στον ΧΥΤΑ του νησιού, όπου θάφτηκε) διοργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση από το Λιμενικό Ταμείο του δήμου. «Τη φάλαινα εξέτασε κτηνίατρος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από παθολογικά αίτια» αναφέρει ο κ. Καπίρης. Οπως επισημαίνει, στη φάλαινα δεν πραγματοποιήθηκε νεκροψία επειδή ήταν σε προχωρημένη σήψη και επομένως δεν αληθεύει η πληροφορία ότι βρέθηκαν στο στομάχι της 30 κιλά πλαστικών.
Ανεξάρτητα με τη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, τα πλαστικά που βρίσκονται στις θάλασσές μας αποτελούν έναν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο για τα κητώδη και τις χελώνες. «Τον τελευταίο μήνα συλλέξαμε 15 νεκρές χελώνες, οι μισές καρέτα καρέτα», λέει ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». «Στο στομάχι όλων εντοπίσαμε πλαστικά – σε μια μάλιστα μετρήσαμε 87 κομμάτια. Δουλεύουμε 25 χρόνια στο Αιγαίο και η ρύπανση από πλαστικά είναι πρωτόγνωρη. Τα νησιά μας κάθε καλοκαίρι μετατρέπονται σε απέραντους σκουπιδότοπους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα