20 Απριλίου 2024 / 7:49 πμ
20 Απριλίου 2024 / 7:49 πμ

Οι Τούρκοι παρενόχλησαν το Chinook του Τσίπρα πάνω από τη Ρω

από fimotro

Την ώρα που όλοι έλεγαν πως τα πάντα πήγαιναν καλά και πως οι Τούρκοι δεν έδειχναν απολύτως καμία διάθεση να προκαλέσουν, μόλις το ελικόπτερο τύπου Chinook που μετέφερε τον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, και την κυβερνητική αντιπροσωπεία απογειώθηκε από την Ρω η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων την Τρίτη του Πάσχα- δέχτηκε «λεκτική παρενόχληση» δια ασυρμάτου.

Το τουρκικό ραντάρ, σύμφωνα με το onalert.gr, ενημέρωσε τους πιλότους του ελικοπτέρου που μετέφεραν τον πρωθυπουργό ότι βρίσκονται εντός «τουρκικού FIR» και οφείλουν ν’ αποχωρήσουν την ώρα που το μέσο της Αεροπορίας Στρατού πετούσε Νοτιοδυτικά της Μεγίστης.

Το Chinook συνέχισε την πορεία του ενώ οι ιπτάμενοι δεν απάντησαν στην προκλητική ενέργεια της Τουρκίας. Ωστόσο λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι άρχισαν την προκλητική τους συμπεριφορά οι Τούρκοι μ’ ένα ζευγάρι F-16 που είχε απογειωθεί από το Dalaman και προσπαθούσαν συνεχώς να περάσουν εντός του FIR Αθηνών.

Τα πρώτα F-16 από τη Λήμνο είναι που εμπλέκονται. Προσπαθούσαν να γίνουν «η ασπίδα» στις προσπάθειες των Τούρκων πιλότων. Το αεροπορικό «παιχνίδι» αεροπορικής στρατηγικής αναπτύχθηκε από τα 15.000 πόδια έως και πολύ χαμηλότερα στα 2000 με τις συνεχίσεις προσπάθειες των Τούρκων να «κόψουν» το Ελληνικό FIR πράγμα που έκαναν για λίγες όμως φορές.

Όταν τα τουρκικά μαχητικά ξεκίνησαν τις προκλητικές ενέργειες, τα Ελληνικά ραντάρ είχαν «πιάσει» τις προθέσεις των Τούρκων και είχαν θέσει σε ετοιμότητα των 2’ ιπταμένους από τις Σμηναρχίες μάχης σε Σκύρο και Καστέλλι. Έξι συνολικά μαχητικά της χώρας μας βρέθηκαν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ την επίμαχη στιγμή που το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό από την Ρω προς το αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου υπήρχε παραβίαση του FIR στην περιοχή.

Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία από το Καστελλόριζο: Μην παίζετε με την Ελλάδα
«Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα, έχουμε αξίες και θα τις υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο κι αν χρειαστεί» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Καστελλόριζο στον απόηχο των τελευταίων γεγονότων στις βραχονησίδες .

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε σπιθαμή γης» και πρόσθεσε: «Οι γείτονες δεν μας συμπεριφέρονται πάντα όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες. Ορισμένες φορές οι πολιτικές ηγεσίες που δεν ακολουθούν τις συνήθειες των ανθρώπων και βρισκόμαστε σε ταραγμένες περιόδους και αδικαιολόγητες συμπεριφορές προκλητικής στάσης από την πλευρά των γειτόνων μας. Δ

ιάγουμε μια περίοδο αστάθειας που δεν συνάδει με τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Θέλω να περάσω μήνυμα συνεργασίας, ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και αποφασιστικότητας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν. Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα σύνορα της είναι καθορισμένα από τις διεθνείς συνθήκες, δεν παραχωρούμε σπιθαμή ελληνικής γης».

Επίσης τόνισε ότι «δεν απειλούμε κανέναν γιατί επιδιώκουμε τη συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη. Η Ελλάδα διαθέτει αδιαμφισβήτητη ισχύ και κομβική θέση. Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος. Προχθές σε μια ένδειξη καλής θέλησης ο Τούρκος πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο για να συλλυπηθεί για τον σμηναγό Μπαλταδώρο. Ηταν μια κίνηση καλής θέλησης, αυτές οι κινήσεις πρέπει να έχουν συνέχεια. Θα έπρεπε να συζητάμε πως θα αναπτύξουμε καλύτερα τον τουρισμό μας».

Τι είπε για την οικονομία
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλία του για τα εγκαίνια των έργων αφαλάτωσης στο Καστελλόριζο τόνισε ότι δεν πήγε στο ακριτικό νησί για «να φτιασιδώσω με όμορφα λόγια κακόμορφες καταστάσεις», εννοώντας φυσικά την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου από εκείνο το σημείο περί υπαγωγής της Ελλάδσς στον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ.

Εκφράζοντας την «ιδιαίτερη χαρά» του για την παρουσία του στο Καστελλόριζο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «μπορεί να βρίσκεται πολλά μίλια μακριά από την πρωτεύουσα, όμως εδώ είναι που χτυπά δυνατά η καρδιά της πατρίδας μας».

Εκεί από όπου ανακοινώθηκε η ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, από αυτόν τον τόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στην ομιλία του: «Έτσι λοιπόν και σήμερα, οκτώ χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, φτάνουμε στις μέρες που πλέον αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας (…) βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο, καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελορίζου, από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ. Δεσμεύομαι την ημέρα που θα βγούμε από το μνημόνιο θα είμαι μαζί σας για αν γιορτάσουμε αυτή την σημαντική ημέρα για τον τόπο και να σβήσουμε την πινελιά που έβαλαν κάποιοι».

«Βρίσκομαι σε έναν τόπο ιδιαίτερο και ιστορικό. Εδώ υπήρξαν σημαντικές μορφές, όπως η Κυρά της Ρω που κράτησε ψηλά την ελληνική σημαία. Είναι ένας τόπος που ατυχώς ταυτίστηκε με την έναρξη της μνημονιακής εποχής, ίσως της δυσκολότερης από τη μεταπολίτευση και μετά. Ωστόσο, σχεδόν οκτώ χρόνια μετά από τότε που ο λαός άκουγε από αυτό τον τόπο τα κακά μαντάτα των μνημονίων, φτάνουμε στο τέλος της δύσκολης αυτής εποχής. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την καθαρή έξοδο από την επιτροπεία και από τα προγράμματα και από την ασφυκτική λιτότητα που κόστισε όμως πολύ. Είχε κοινωνικό και οικονομικό κόστος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα