29 Μαρτίου 2024 / 11:21 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 11:21 πμ

Το Ελληνικό χρέος στην ατζέντα του Washington Group

από fimotro

Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο περιθώριο των συναντήσεων στην Ουάσιγκτον αργότερα αυτή την εβδομάδα. Όπως δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος στο Reuters, την Παρασκευή θα υπάρξει η συνεδρίαση του λεγόμενου “Washington Group” για να συζητήσει το πώς θα προχωρήσει με το ελληνικό ζήτημα”, τόνισε ο υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος. Στο τέλος της εβδομάδας οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη.

Handelsblatt: Ο Σολτς θα συζητήσει στην ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ την πιθανή ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους

Την ίδια στιγμή, “ο σοσιαλδημοκρατης Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σόλτς, θα συζητήσει όπως φαίνεται στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για πιθανή ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Προβλέπεται συνάντηση του λεγόμενου «Ομίλου της Ουάσινγκτον»», αναφέρει η «Handelsblatt», επικαλούμενη δικές της πληροφορίες. Σύμφωνα με αυτές θα συμμετάσχουν στη συνάντηση εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας / ΕΜΣ (ESM), καθώς επίσης πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του κ. Σολτς.

Στη συνάντηση θα παρουσιαστούν διάφορες επιλογές ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι οποίες ήδη συζητήθηκαν από τους διαπραγματευτές της «ομάδας Ουάσιγκτον» την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Στο περιβάλλον των διαπραγματευτών γινόταν τελευταία λόγος για «πρόοδο» και για εποικοδομητικές συνομιλίες. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούσαν να προβούν σε δήλωση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα κατά τη συνάντησή τους στη Σόφια στις 27 Απριλίου. Εάν αυτή η δήλωση βρει σύμφωνο το ΔΝΤ, τότε -κατά τις πληροφορίες της «Handelsblatt»- το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποφασίσει ήδη στα τέλη Απριλίου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας με 1,6 δισ. ευρώ. Ο χρόνος πιέζει δεδομένου ότι το ΔΝΤ οφείλει να καταβάλει την εισφορά του εγκαίρως πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοηθείας τον Αύγουστο. Κατά την προπαρασκευαστική συνεδρίαση των διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η επαναγορά του χρέους μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο τέλος του προηγούμενου έτους, η ΕΚΤ και διάφορες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες είχαν ακόμα ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους περίπου 9,5 δισ. ευρώ.

Μοσκοβισί: Αναζητείται ο τρόπος εποπτείας της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου

Εν τω μεταξύ, τον τύπο εποπτείας που θα ασκηθεί στην ελληνική οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος φαίνεται ότι αναζητούν οι Βρυξέλλες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει αναλάβει η χώρα. «Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθήσουν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ. Πάντως, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι μετά το τέλος του προγράμματος δεν θα υπάρχουν πλέον μνημόνια για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά από τις δραματικές ημέρες της άνοιξης του 2010 και από το ταραγμένο καλοκαίρι του 2015» παραδέχθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του ότι έχει εργαστεί «πολύ καλά με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τα τελευταία χρόνια». «Πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια αυτά μαζί», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα