16 Απριλίου 2024 / 6:58 μμ
16 Απριλίου 2024 / 6:58 μμ

Ο Ζαεφ τώρα λέει όχι σε erga omnes και αλλαγή Συντάγματος

από fimotro

Στη διαπραγμάτευση Ελλάδα-Σκοπίων για το ονοματολογικό αναφέρθηκε ο Ζόραν Ζάεφ και έκανε λόγο για «πρόοδο στα περισσότερα ζητήματα».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε πως υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα, όπως η ονομασία για διεθνή χρήση.

«Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας», ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το πρακτορείο ΜΙΑ.

Ο Ζόραν Ζάεφ απέρριψε την απαίτηση της Ελλάδας που ζητά να ισχύει η ονομασία της γείτονος erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση. Σύμφωνα με τον Ζάεφ, δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η εσωτερική ονομασία δεν έχει αντίκτυπο στη χώρα μας.

Αναφορικά με τον αλυτρωτισμό, ο Ζάεφ ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες διαμορφώσεις στη συμφωνία που θα δείχνουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά, κάτι που όπως είπε «ισχύει και για την Ελλάδα».

Ο Ζάεφ επιβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να θέσει σε δημοψήφισμα τυχόν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού, με το MIA να μεταδίδει πως αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το πότε θα μπορούσαν να στηθούν οι κάλπες, δηλαδή πριν από τυχόν ένταξη στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα