28 Μαρτίου 2024 / 7:34 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 7:34 μμ

Formula 1: Τρελή νίκη του Ρικιάρντο στο GP Κίνας

από fimotro

Μια νίκη που έμοιαζε εντελώς απίθανη το Σάββατο με τόσα προβλήματα στον κινητήρα του και με την υστέρηση ταχύτητας της Red Bull, πέτυχε ο Ντάνιελ Ρικιάρντο στο GP Κίνας, 3 φετινό αγώνα της Formula 1, εκμεταλλευόμενος ένα εμπνευσμένο πιτ-στοπ της ομάδας του στην έξοδο του οχήματος ασφαλείας και μαζί τον παρορμητισμό του Μαξ Φερστάπεν.

Ο Ολλανδός, αφού πρώτα βγήκε εκτός πίστας και εκτός μάχης για τη νίκη προσπαθώντας να περάσει τον Λιούις Χάμιλτον, στη συνέχεια εμβόλισε τη Ferrari του Σεμπάστιαν Φέτελ, προκάλεσε τετ-α-κε και των δύο και άφησε τον Γερμανό πρωτοπόρο του πρωταθλήματος στην 7 θέση – η οποία στο τέλος έγινε 8, όταν τον πέρασε ο Φερνάντο Αλόνσο με τη McLaren.

Ο Φερστάπεν τιμωρήθηκε για το συμβάν, που συνέβη 14 γύρους πριν τον τερματισμό, με ποινή 10 δευτερολέπτων – που τον έριξε στην 5 θέση, και πίσω από τον Χάμιλτον, ενώ στην πράξη τερμάτισε 4, πίσω από τους Βάλτερι Μπότας και Κίμι Ράικονεν που έκλεισαν το βάθρο.

Ο Λιούις Χάμιλτον ποτέ, όλο το τριήμερο, δεν κατάφερε να συντονίσει το ρυθμό και τα ελαστικά του με τους κορυφαίους του αγώνα κι έτσι περιορίστηκε στην 4 θέση, περνώντας όλο τον αγώνα στο παρασκήνιο. Παρόλα αυτά, με την ατυχία του Φέτελ, ο Χάμιλτον μείωσε τη βαθμολογική του υστέρηση στην κορυφή του πρωταθλήματος στους 9 βαθμούς (Φέτελ 54, Χάμιλτον 45).

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο Φέτελ διατήρησε την πρωτοπορία στην εκκίνηση, εμπρός από τον Μπότας που πέρασε για τη 2 θέση τον Ράικονεν. Είχε ανοίξει διαφορά 3’’ από τον Μπότας όταν, στον 19 γύρο, ο Φινλανδός και η Mercedes πήραν την πρωτοβουλία να ανοίξουν το «χορό» των πιτ-στοπς.

Η πρωτοβουλία αυτή επέτρεψε στον Μπότας να κινηθεί σημαντικά ταχύτερα μετά την έξοδό του, και ώσπου να κάνει και ο Φέτελ το δικό του πιτ-στοπ στον επόμενο γύρο, ο Μπότας κατάφερε να περάσει τον Γερμανό – και να περιμένει τον Ράικονεν να κάνει το δικό του πιτ-στοπ, για να πάρει την πρωτοπορία του αγώνα.

Τότε η Ferrari έκανε κάτι που έμοιασε ιδιαίτερα κυνικό, για τον Ράικονεν: άφησε τον Κίμι για πολλούς γύρους στην πίστα με την πολύ πιο αργή και φθαρμένη μέση γόμα, ενδεχομένως για να καθυστερήσει τον Μπότας όταν πλησιάσει, για να κλείσει, έτσι, η διαφορά του Φινλανδού της Mercedes από τον Φέτελ.

Έτσι συνέβη, και όταν οι Μπότας και Φέτελ έφτασαν τον Ράικονεν, και τον πέρασαν, ο Φέτελ έφτασε στο κιβώτιο της Mercedes – και άρχισε να γίνεται απειλητικός. Παρόλα αυτά, ο Μπότας άντεξε, και σύντομα άνοιξε λίγο τη διαφορά, την ανέβασε πάνω από ένα δευτερόλεπτο, και έβγαλε τον Φέτελ από το DRS.

Τότε, με μια απερίσκεπτη κίνησή του, ο Πιέρ Γκασλύ έχασε τα φρένα της πίσω φουρκέτας της Σαγκάης και εμβόλισε το άλλο μονοθέσιο της ομάδας του, την Toro Rosso-Honda του Μπρέντον Χάρτλεϊ. Η σύγκρουσή τους γέμισε το σημείο με συντρίμμια, τα οποία μπορούσαν να καθαριστούν μόνο με την είσοδο του οχήματος ασφαλείας.

Αμέσως μόλις αυτό μπήκε στην πίστα, η RBR πρόλαβε και κάλεσε άμεσα τους Φερστάπεν και Ρικιάρντο στα πιτς, για να εκμεταλλευτούν τη βραδυπορία των άλλων πίσω από το όχημα ασφαλείας και να γυρίσουν στην πίστα με φρέσκα, καινούρια ελαστικά. Οι δύο Red Bull, μέχρι την καρό σημαία, έμελλε να είναι πολύ ταχύτερες από κάθε άλλο μονοθέσιο στην πίστα.

Ο Φερστάπεν επέστρεψε 4 και ο Ρικιάρντο 6. Καθώς ο Φερστάπεν προσπάθησε να περάσει τον Χάμιλτον βγήκε εκτός πίστας, επιστρέποντας και στον Άγγλο και στον Ρικιάρντο να τον περάσουν, αφήνοντάς τον στην 6 θέση. Στη συνέχεια, ο Ρικιάρντο με συνοπτικές διαδικασίες πέρασε τους Φέτελ και Μπότας και πήρε την πρωτοπορία του αγώνα.

Προσπαθώντας να ανελιχθεί με τον ίδιο τρόπο, ο Φερστάπεν πέρασε τον Χάμιλτον. Όμως, η κίνησή του στον Φέτελ στον 43 γύρο ήταν υπερβολικά αισιόδοξη, και βουτώντας στα φρένα της πίσω ευθείας ενώ δεν ήταν αρκετά κοντά εμβόλισε τη Ferrari, και την ανάγκασε σε τετ-α-κε, που έριξε τον Γερμανό στην 7 θέση.

Ο Ράικονεν, που με πιο φρέσκα ελαστικά είχε περάσει τον Χάμιλτον, επωφελήθηκε από αυτή την κάπως καρμική για εκείνον εξέλιξη των πραγμάτων και πέρασε στην 3 θέση. Είχε την ταχύτητα να απειλήσει τον Μπότας στους τελευταίους γύρους, αλλά ο συμπατριώτης του της Mercedes κατάφερε να αμυνθεί.

Ο Φέτελ, την ίδια ώρα, άρχισε να χάνει την πρόσφυση των πίσω ελαστικών του, και αυτό επέτρεψε στον Αλόνσο να επιτεθεί και να περάσει τη Ferrari, αφήνοντας τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας έξαλλο με τον Φερστάπεν, έξαλλο με τον Αλόνσο, και με τους τρεις βαθμούς της όγδοης θέσης.

GP ΚΙΝΑΣ 2018 – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Πηγή: sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα