26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Θα ξαναχτυπήσουν οι ΗΠΑ, αν ο Άσαντ χρησιμοποιήσει χημικά…

από fimotro

Νέο τελεσίγραφο στο καθεστώς Άσαντ για χειρουργικά πλήγματα απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ενδεχόμενο που ξανακάνουν χρήση χημικών όπλων. Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον Οργανισμό Νίκι Χέιλι τόνισε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» επισήμανε. «Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν “κλειδώσει το στόχο” και θα έχουν οπλίσει» προειδοποίησε η Χέιλι.
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα έχουν συνομιλίες την Κυριακή στο Λονδίνο προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους μετά τα αεροπορικά πλήγματα. Ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε από την πλευρά του στο ΣΑ του ΟΗΕ ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία συνιστά μια «επιθετική ενέργεια» εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους. Για απόλυτη αποτυχία της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας στην αντιμετώπιση των χειρουργικών επιθέσεων της Δύσης στη Συρία έκανε λόγο το αμερικανικό Πεντάγωνο, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Συρίας και της Ρωσίας ότι κατέρριψαν 71 από τους συνολικά 110 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν.

Πλήρης στήριξη ΝΑΤΟ για την επίθεση

Το ΝΑΤΟ «καλεί τη Ρωσία να επιδείξει υπευθυνότητα» στη συριακή σύρραξη, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, έπειτα από μια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των πρεσβευτών των 29 κρατών μελών του Οργανισμού, έπειτα από τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας στη Συρία.

«Οι Σύμμαχοι καλούν όλους όσοι υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς, ιδίως τη Ρωσία, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να διασφαλίσουν ότι το συριακό καθεστώς θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία επισήμαναν στους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ σήμερα ότι τα συντονισμένα αεροπορικά πλήγματά τους εναντίον συριακών κυβερνητικών στόχων κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν η έσχατη λύση και στόχευαν στο να μπει ένα τέλος στην διάπραξη επιθέσεων με χημικά, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού.

Οι τρεις σύμμαχοι ενημέρωσαν τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ σε μια ειδική συνεδρίαση στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και έλαβαν τη στήριξη των υπολοίπων 26 κρατών μελών, που τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των διπλωματικών πιέσεων με στόχο την απαγόρευση των επιθέσεων με χημικά όπλα όπως ακριβώς εκείνης που η Δύση πιστεύει ότι διέπραξε η Δαμασκός την 7η Απριλίου στη Ντούμα.

Οι επιδρομές «υποβάθμισαν τις δυνατότητες της Συρίας να διεξάγει νέες επιθέσεις και την ίδια ώρα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα για την αποτροπή άλλων επιθέσεων» τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν θα εγγυηθούμε ποτέ πλήρως ότι δεν θα γίνουν νέες επιθέσεις όσο υπάρχουν καθεστώτα που είναι διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα» υπογράμμισε.

«Τα χημικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς να υπάρχει τιμωρία και δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν».

Σε μια χωριστή ανακοίνωση, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν να επιτρέψουν την «ταχεία, διαρκή και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας» στις περιοχές όπου μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα