29 Μαρτίου 2024 / 10:01 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 10:01 πμ

Πότε περνά στην Deutsche Telekom το 5% του ΟΤΕ

από fimotro

Στον απόηχο της απόκτησης επιπλέον ποσοστού 5% του ΟΤΕ από τον γερμανικό όμιλο πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη επίσκεψη του CEO της Deutsche Telekom, Tim Höttges, στην Αθήνα, κατά την οποία παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ του ΟΤΕ, ύψους 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών για οικιακή χρήση (fiber to the home) και 5G, ώστε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά να αποκτήσει συνδέσεις ταχύτητας 1 Gigabit.

Συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος σημείωσε ότι “υλοποιούμε το μεγαλύτερης έκτασης έργο αναβάθμισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, τοποθετώντας οπτικές ίνες παντού”, ο CEO του γερμανικού ομίλου χαρακτήρισε την επένδυση της Deutsche Telekom στην Ελλάδα ως “στρατηγικής σημασίας”.

Στρατηγική, όμως, ήταν και η απόφαση της D.T. να αποκτήσει το προς πώληση 5% που παραχωρείται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Το ελληνικό Δημόσιο είχε μεταβιβάσει τον Νοέμβριο του 2016 στο Ταμείο τις 24.507.520 μετοχές που αντιστοιχούν στο 5% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού.

Σήμερα η D.T. κατέχει το 40% του ΟΤΕ και ήδη έχει ασκήσει το δικαίωμα (όπως προκύπτει από τη Συμφωνία Μετόχων με το Ελληνικό Δημόσιο) να αποκτήσει το πωλούμενο 5% του Οργανισμού που διατίθεται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Από την αύξηση της συμμετοχής του στον ΟΤΕ, ο γερμανικός όμιλος θα τύχει και των ωφελειών που προκύπτουν από την σημαντική βελτίωση της μερισματικής πολιτικής του Οργανισμού. Αρχής γενομένης από το 2018, οι ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγει ετησίως ο Οργανισμός θα καταβάλλονται στους μετόχους (αφού αφαιρεθούν κεφάλαια για εξαγορές φάσματος και μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες), μέσω ενός συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών (με αναλογία 65% – 35%).

Για την απόκτηση του επιπλέον ποσοστού, η Deutsche Telekom θα καταβάλλει 284 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση για τη συναλλαγή απαιτείται να λάβει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου, με το πακέτο των 24 εκατ. μετοχών να μεταβιβάζεται μέσω προσυμφωνημένης πράξης (“πακέτο”) στο Χ.Α.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση του ποσοστού από την D.T. θα ενισχύσει την προσπάθεια για αύξηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα