26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Καταρρέει σε νέα χαμηλά η τουρκική λίρα

από fimotro

H τουρκική λίρα βούτηξε τη Δευτέρα σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την υπερθέρμανση της οικονομίας και την αδράνεια της κεντρικής τράπεζας.

Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε κάτω από τα 5 ευρώ και τα 4,07 δολάρια. Από την αρχή της χρονιάς έχει υποχωρήσει περίπου 9% έναντι του ευρώ, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο της Αργεντινής.

Οι επενδυτές έχουν απευθύνει έκκληση για αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα με στόχο την αποτροπή μιας «υπερθέρμανσης» της οικονομίας, αλλά η Τουρκία έχει αντίθετα απαντήσει με μέτρα τόνωσης για την τόνωση της ανάπτυξης.

«Αυτή η κακοδιαχείριση του νομίσματος, οδηγεί σε μια απώλεια εμπιστοσύνης στην αγοραστική δύναμη της λίρας που είναι δύσκολο να γιατρευτεί» υποστηρίζει στο Bloomberg αναλυτής της Landesbank Berlin Investment GmbH. «Μόνο μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων μπορούν να διορθώσουν αυτή την κατάσταση, το οποίο φυσικά δεν είναι δημοφιλές καθώς επιβραδύνει την οικονομία» σημειώνει ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, απώλειες σημειώνουν και τα τουρκικά ομόλογα. Η απόδοση του τουρκικού 10ετούς τίτλου κινείται οκτώ μονάδες βάσης υψηλότερα στο 13,15%, κοντά στο ιστορικό υψηλό που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα