29 Μαρτίου 2024 / 12:25 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:25 πμ

Economist: Ο Τσίπρας θα έχει ένα δύσκολο καλοκαίρι

από fimotro

Από την οικονομία έως τα προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο καλοκαίρι. Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή του για την Ελλάδα ο Economist.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει βελτιώσει τις σχέσεις του με τους μεγάλους πιστωτές της Ελλάδας, την ΕΕ και το ΔΝΤ και ένας λόγος είναι ότι η Αθήνα είναι πιθανό να ολοκληρώσει έγκαιρα και χωρίς να εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο. Άλλος λόγος είναι ότι η οικονομία αναπτύσσεται, αν και πιο αργά από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Ωστόσο, στο εσωτερικό ο Τσίπρας βρίσκεται υπό πίεση. Ο συνασπισμός του κόμματός του με τους ΑΝΕΛ, κινδυνεύει να διαλυθεί. Ο κ. Καμμένος, υπουργός Άμυνας, διαφωνεί με τις προσπάθειες του Τσίπρα να επιλύσει την 25ετή διαμάχη με τα Σκόπια για το όνομα. Το κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει επίσης διαρραγεί αναφορικά με τη διαχείριση της επιθετικότητας της Τουρκίας και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Ο Economist αναφέρει πως ο Τσίπρας ήλπιζε πως η υπόθεση Novartis και η παραπομπή 10 πολιτικών προσώπων σε προανακριτική επιτροπή  θα τραβούσε λίγο την προσοχή από τα προβλήματα αυτά. Ωστόσο το σκάνδαλο δεν κατάφερε να προσφέρει στήριξη, μετά τις εξοργισμένες αντιδράσεις των κατηγορούμενων και τις ανησυχίες για κυβερνητική επιρροή στο δικαστικό έργο.

To δημοσίευμα του Economist
 

Αλλά και το αφήγημα του Τσίπρα για οικονομική επιτυχία έχει αρχίσει να ξεφτίζει, επισημαίνει το περιοδικό. Η οικονομία αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό μόλις 1,4%, έναντι 2,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Η εκτίμηση για την ανάπτυξη φέτος έχει ήδη υποβαθμιστεί σε περίπου 2%.

Οι ελπίδες του πρωθυπουργού για μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο δείχνουν μη ρεαλιστικές. Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί να μειώσει το αφορολόγητο όριο και να προβεί σε νέες περικοπές συντάξεων το 2019. Μια συμφωνία με την ΕΕ για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που αναμένεται να κλείσει τον Ιούνιο, θα περιλαμβάνει μια σειρά από όρους για την διατήρηση των μεταρρυθμίσεων, χωρίς πισωγυρίσματα.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι ο Τσίπρας θα πάει σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, σχεδόν έναν χρόνο πριν λήξει η κυβερνητική του θητεία. Η αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις περίπου 10 μονάδες. Το εάν η ΝΔ θα καταφέρει να πετύχει την αυτοδυναμία εξαρτάται από το πόσους ψηφοφόρους μπορούν να αποσπάσουν τα μικρότερα κόμματα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, πάντως, οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα επιμένουν ότι δεν τα παρατάει και ότι υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος για να ξανακερδίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα