28 Μαρτίου 2024 / 9:08 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 9:08 μμ

Η ΕΕ ζητά τη μόνιμη εξαίρεσή της από τους δασμούς Τραμπ

από fimotro

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν κατά τη δεύτερη ημέρα των συνεδριάσεων της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρέσει μόνιμα την ΕΕ, από τους νέους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, που αποφάσισε να επιβάλει η Ουάσινγκτον στο πλαίσιο μιας εμπορικής διαμάχης με την Κίνα.

Στην κοινή δήλωση των ευρωπαίων ηγετών αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας και η προστασία ολόκληρων τομέων στις ΗΠΑ δεν είναι μια κατάλληλη θεραπεία για τα πραγματικά προβλήματα που προκαλεί η υπερπαραγωγή».

Στη δήλωση αναφέρεται ακόμη: «Οι ηγέτες της ΕΕ σημειώνουν πως τα φορτία χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εξαιρεθεί προσωρινά από τα μέτρα αυτά, και καλούν αυτή η εξαίρεση να γίνει μόνιμη».

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής επαναλαμβάνουν ακόμη «τη δέσμευσή τους στις ισχυρές διατλαντικές σχέσεις ως ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας και της ευημερίας τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ικανοποίηση από την Ευρώπη για την προσωρινή εξαίρεση 

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαιρέτισε την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει προσωρινά την επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τα κράτη της ΕΕ.

«Ας καλωσορίσουμε αυτή την απόφαση, η οποία σηματοδοτεί μια πρόοδο, ας συνεχίσουμε να μιλάμε», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών στον ραδιοσταθμό France Inter.
«Αλλά ας μην τροφοδοτούμε τη φαντασίωση ότι θα ανοίξουμε ξανά από εδώ μια παγκόσμια επαναδιαπραγμάτευση όπως αυτή της διατλαντικής συνθήκης», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης σήμερα ότι είναι καλή είδηση το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε γνώμη για την επιβολή εμπορικών δασμών στον ευρωπαϊκό χάλυβα.

«Ήταν μια κακή απόφαση από την αμερικανική κυβέρνηση για την Ευρώπη και η γαλλική βιομηχανία θα δεχόταν πλήγμα από τη μονομερή αύξηση των τελωνειακών δασμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό. «Η Ευρώπη είχε δηλώσει σαφώς την πρόθεσή της να απαντήσει και να μπει σ’ έναν εμπορικό πόλεμο … Είναι καλό το ότι ο πρόεδρος Τραμπ άλλαξε γνώμη για τις αυξήσεις των δασμών», πρόσθεσε ο γάλλος εκπρόσωπος.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε επίσης από τις Βρυξέλλες την κίνηση των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα