16 Απριλίου 2024 / 8:30 πμ
16 Απριλίου 2024 / 8:30 πμ

ΕΕ: Αλλα 3 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία

από fimotro

Εγκρίθηκε το πακέτο στήριξης της Τουρκίας, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη διαχείριση του προσφυγικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα τρία δισ. θα προέλθουν από δύο δεξαμενές. Ποσό ενός δισεκατομμυρίου θα παραχωρηθεί από τον υφιστάμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στον οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη.

Ποσό δύο δισεκατομμυρίων θα διατεθεί από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των 28 κρατών-μελών.

Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι χρηματοδοτούν έργα για περισσότερα από δέκα χρόνια για να βοηθήσουν την Τουρκία στην ένταξη της στην ΕΕ. Τώρα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεση του κάνει λόγο για θεμελιώδη σφάλματα. Κατά τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει σοβαρά λάθη όσον αφορά τη χορήγηση επιδοτήσεων της ΕΕ στην Τουρκία.

Τα κονδύλια που προορίζονταν για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής δεν υπόκεινται σε επαρκείς όρους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες. Επιπλέον, η αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ δεν είχε επενδύσει επαρκώς σε σχέδια για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, της ελευθερίας του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών.

Η στήριξη της Τουρκίας στις συνεχιζόμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ προκάλεσε συζητήσεις εδώ και μήνες. Ο κύριος λόγος είναι η συνεχιζόμενη κράτηση δημοσιογράφων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την περίοδο 2007-2020, δεσμεύτηκαν περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ από τα λεγόμενα προενταξιακά κονδύλια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα κονδύλια θα πρέπει να καταβληθούν όσο συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα