24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Eurasia: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τα Stress test, αλλά από το ΔΝΤ

από fimotro

ους κινδύνους που κρύβει η διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, επισημαίνει το Eurasia Group σε νέα του έκθεση, αναφερόμενο στην προσπάθεια της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Ταμείο θα προτιμούσε, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,  μία νέα συμφωνία που θα περιλαμβάνει μία ενισχυμένη πιστωτική γραμμή (ECCL).

Τα δύσκολα θέματα είναι πολλά και όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η τέταρτη αξιολόγηση, τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους και ο κίνδυνος πρόωρης εφαρμογής μέτρων, αν υπάρξουν διαφορές με το ΔΝΤ, δεν αποκλείεται να φέρουν ένα «θερμό» καλοκαίρι διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι αν η κυβέρνηση δεν ζητήσει πιστωτική γραμμή, τότε είναι απίθανο να την επιβάλει το Eurogroup. Δηλαδή, αν η κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ αποφασίσουν ότι μία τέτοια νέα συμφωνία, μπορεί να αναβάλει την ελάφρυνση του χρέους, τότε αυτό το σενάριο απομακρύνεται. Όπως έχει καταγραφεί, το Eurogroup έχει δεσμευτεί να κάνει την ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος. Η ανησυχία γύρω από την συμφωνία για μία πιστωτική γραμμή, είναι ότι υπάρχει κίνδυνος κάποιες χώρες όπως η Γερμανία, να ισχυριστούν ότι πρέπει να καθυστερήσει μέχρι την ολοκλήρωση της περιόδου που θα ισχύει η γραμμή.

Στα καλά νέα, είναι ότι και το Eurasia Group επισημαίνει ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ένα εντυπωσιακό μαξιλάρι ρευστότητας, που ήδη έχει φτάσει τα 6 δις και αναμένεται να  ενισχυθεί κατά περίπου 9 δις ακόμα με την τελική εκταμίευση του ESM (μετά την δ’ αξιολόγηση) στα 15,3 δις ευρώ. Αν υπολογιστεί και ο σχεδιασμός για τις νέες εκδόσεις ομολόγων πριν το τέλος του μνημονίου, τότε αυτά τα λεφτά θα προστεθούν και το μαξιλάρι, μπορεί να ξεπεράσει τα 19-20 δις.

Τα stress tests δεν είναι κίνδυνος για τις τράπεζες

Πολλές φορές, σε αναλύσεις έχουν γραφτεί ανησυχίες για τα stress tests των τραπεζών. Τα τελικά αποτελέσματα που αναμένονται στις αρχές Μαΐου, θεωρείται από την Eurasia, απίθανο να βγάλουν σημαντικές πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας.

Αντίθετα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη διαπραγμάτευση θεωρείται το ΔΝΤ, καθώς θεωρείται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις του. Από τα 27 προαπαιτούμενα, που εξετάζει το Ταμείο, έχουν γίνει τα 8, ενώ τα 19 εκκρεμούν ακόμα. Κάτι το οποίο είναι πιο σοβαρό, από ότι θα ήταν σε προηγούμενη αξιολόγηση, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, αφού το πρόγραμμα τελειώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα