24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Προβληματισμένος ο Παπαδημούλης με το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών

από fimotro

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη,δημοσιεύει το γαλλικό δίκτυο ενημέρωσης«Mediapart», με θέμα το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών θα πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς, για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ, η απογοήτευση του εκλογικού σώματος για τις ασκούμενες πολιτικές βρίσκει καταφύγιο στον λαϊκισμό και στην ακροδεξιά, και όχι στις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι «το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι ο νικητής των εκλογών»,ωστόσο,όπως σημειώνει, «η εθνικιστική και αντιευρωπαϊκή Λέγκα του Βορρά είναι εκείνο το κόμμα που, μαζί με το συντηρητικό και ακροδεξιό ‘τόξο’, συγκεντρώνουν συνολικά το υψηλότερο ποσοστό». Για το Δημοκρατικό Κόμμα υπογράμμισε ότι «καταποντίστηκε, ακολουθώντας την πορεία άλλων Σοσιαλδημοκρατών κομμάτων στην ΕΕ», ενώ για την Αριστερά πρόσθεσε πως «η πολυδιάσπαση δεν της έδωσε τη δυνατότητα να διεκδικήσει υπολογίσιμο ρόλο».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε πως υπάρχουν τρία βασικά συμπεράσματα, στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε, και αυτά είναι η ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς, η αναδιάταξη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, και το γεγονός ότιη Αριστερά δεν κατάφερε να διαμορφώσει μια νικηφόρα στρατηγική και μια συγκεκριμένη πρόταση διακυβέρνησης.

Για την άνοδο της ακροδεξιάς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «μπορεί να ερμηνευτεί ως κόπωση απέναντι στο πολιτικό σύστημα, στις πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων και στην οικονομική λιτότητα, και συνολικά να λάβει χαρακτηριστικά μιας ‘αντι-συστημικής ψήφου’», σημειώνοντας ότι «ένα σημαντικό μέρος τους εκλογικού σώματος εγκλωβίστηκε στην αντιδραστική και μηδενιστική ρητορική της ακροδεξιάς, ελλείψει πειστικής εναλλακτικής από τις προοδευτικές δυνάμεις».

Για την αναδιάταξη του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, τόνισε ότι «το Κίνημα των Πέντε Αστέρωνλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος σε ποσοστό ψήφων από τη συγκεκριμένη δεξαμενή ψηφοφόρων», ωστόσο συμπλήρωσε πως «βασικά ζητήματα της πολιτικής φυσιογνωμίας του Κινήματος των Πέντε Αστέρων παραμένουν ακόμη άγνωστα, γεγονός που δυσκολεύει και τον διάλογο με άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις».

Τέλος, για τη περιορισμένη εκλογική απόδοση της Αριστεράς υπογράμμισε ότι «δεν κατάφερε να απεγκλωβιστεί από εσωτερικές αγκυλώσεις, δεν κατάφερε να διαμορφώσει μια νικηφόρα στρατηγική και μια συγκεκριμένη πρόταση διακυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «ενόψει και των ευρωεκλογών του 2019, απαιτούνται συγκλίσεις και διαμόρφωση συγκεκριμένης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης που να απαντά στα μείζονα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα