28 Μαρτίου 2024 / 1:08 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 1:08 μμ

Μεσολάβηση ΟΗΕ για τους στρατιωτικούς ζήτησε ο Τσίπρας…

από fimotro

Τη μεσολάβηση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε να να υπάρξει μια ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν τηλεφωνικά για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είπε ότι: «Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

Από εκεί και πέρα στάση υπομονής θα τηρήσει η κυβέρνηση σε ότι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του θέματος της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους. 

Στην άτυπη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου αποφασίστηκε η κυβέρνηση να περιμένει την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας για  ενώ για την ώρα δεν τίθεται θέμα επικοινωνίας Τσίπρα με Γιλντιρίμ ή Ερντογάν, όπως ενημέρωσε κυβερνητική πηγή.

Στην κυβέρνηση αυτό που τονίζουν είναι πως το συγκεκριμένο θέμα δεν θέλουν να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο.  Η πολιτική και διπλωματική πίεση γίνεται κλιμακωτά τονίζουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν πως είναι σε εξέλιξη επαφές σε επίπεδο διπλωματών και επιτελείων.

Επίσης εκφράστηκε η άποψη ότι  σε αυτή τη φάση πρέπει να κλιμακώσουν τις διπλωματικές πιέσεις γιατί το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι στη τουρκική δικαιοσύνη, όποτε δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο καθώς θα θεωρηθεί παρέμβαση.

Από εκεί και πέρα έγινε μια πρώτη συζήτηση για έξοδο από το πρόγραμμα και την τέταρτη αξιολόγηση και στην κυβέρνηση θεωρούν πως είναι σε ένα καλό αναπτυξιακό μομέντουμ που θα διευρύνει τις δυνατότητες για καλή έξοδο και διαμορφώνονται καλές προϋποθέσεις.

Σε ότι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την γενικότερη τουρκική επιθετικότητα τονίστηκε  η αύξηση διπλωματικών και πολιτικών πιέσεων από την Ελλάδα για να σεβαστεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα