19 Απριλίου 2024 / 10:46 μμ
19 Απριλίου 2024 / 10:46 μμ

Αυτό είναι το σκάφος «Γαύδος» που ήθελαν να βυθίσουν οι Τούρκοι στα Ιμια (φωτό + βίντεο)

από fimotro

To υπερσύγχρονο σκάφος του λιμενικού σώματος με το όνομα «Γαύδος», θεωρείται η ναυαρχίδα της Ελληνικής Ακτοφυλακής ναυπηγήθηκε στα ιδιωτικά ναυπηγεία της Ολλανδίας “Damen Shipyards Gorinchem”.

Εντάχθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του σώματος το Δεκέμβριο του 2015 για να ενισχύσει την θαλάσσια αστυνόμευση και τις αποστολές έρευνας και διάσωσης εντός των ελληνικών και ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων.

Με 27μελές πλήρωμα έχει προχωρήσει στη διάσωση 891 προσφύγων και έχει για «έδρα» του στη Λέσβο. Η ναυπήγηση του σκάφους συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε με εθνικούς πόρους. Το συνολικό κόστος του “Γαύδος” ήταν περίπου 29 εκατομμύρια ευρώ.

Το «Γαύδος» είναι ένα σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο έχει 25 άτομα πλήρωμα (ανάμεσα του και 3 γυναίκες) έχει ολικό μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων. Έχει μεγάλη ακτίνα δράσης και αυτονομία, μεγάλη μεταφορική ικανότητα, φέρει σωστικό και διασωστικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, και επιπρόσθετα στην ειδικά διαμορφωμένη πρύμνη του φέρει βοηθητικό ταχύπλοο 9μετρο φουσκωτό υψηλών επιδόσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OnAlert οι ζημιές που έχει υποστεί από την επακούμβηση της τουρκικής ακταιωρού τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων είναι εκτεταμένες.

Πηγή:onalert.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα