19 Απριλίου 2024 / 12:17 μμ
19 Απριλίου 2024 / 12:17 μμ

Φωτογραφία από το σκάφος του Λιμενικού που χτύπησαν οι Τούρκοι στα Ίμια

από fimotro

Φωτογραφία από το σκάφος του Λιμενικού που χτύπησαν από πίσω οι Τούρκοι στα Ιμια, δημοσιεύει η ιστοσελίδα Militaire.gr.

Οπως φαίνεται από τη φωτογραφία, το σκάφος έχει μεγάλη ζημιά.
Η σοβαρή πρόκληση έγινε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα Ιμια. Τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη την πρύμνη του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης με τον κωδικό αριθμό 90 του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εκείνη τη στιγμή ήταν ακίνητο. Το τουρκικό σκάφος, δηλαδή, χτύπησε από πίσω το ελληνικό, σαν να θέλει να το διώξει από την περιοχή! Το ελληνικό σκάφος βρισκόταν στο σημείο για περιπολία και είχε 27 άτομα πλήρωμα. Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού περικυκλώθηκε από δύο πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής τα οποία περιπολούσαν γύρω από τα Ίμια τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο πλοίο του Λιμενικού προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός. Από το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχουν δοθεί πληροφορίες αν το ελληνικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης έχει μεταφερθεί στην Κάλυμνο ή στη Λέρο για επισκευή, ενώ διερευνώνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η πρόσκρουση.

ΠΑΘ 090 «Γαύδος» -Αυτό είναι το πλοίο του Λιμενικού που εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός

Το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ 090) «Γαύδος» είναι ένα υπερσύγχρονο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης που ναυπηγήθηκε το 2015 και από τον Δεκέμβριο του 2015 καλύπτει επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Εδρα του είναι η Λέσβος.

Το κόστος του έφτασε περίπου 29 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους.

Ναυπηγήθηκε σε ιδιωτικά ναυπηγεία της Ολλανδίας, είναι σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο με 25 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων οι τρεις είναι γυναίκες, έχει μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων. Έχει μεγάλη ακτίνα δράσης και αυτονομία, μεγάλη μεταφορική ικανότητα, φέρει σωστικό και διασωστικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, και επιπρόσθετα στην ειδικά διαμορφωμένη πρύμνη του φέρει βοηθητικό ταχύπλοο 9μετρο φουσκωτό υψηλών επιδόσεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα