28 Μαρτίου 2024 / 5:57 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 5:57 μμ

Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά έως 800 ευρώ από τις επικουρικές

από fimotro

Περίπου 200.000 συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν αναδρομικά έως και 800 ευρώ λόγω των παράνομων περικοπών στις επικουρικές τους συντάξεις. Οι παράνομες μειώσεις φαίνονται στα ενημερωτικά σημειώματα δύο μηνών και αφορούν σε πρώτη φάση όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που είχαν άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ και με το άρθρο 96 του ν. 4387/2016 (νόμος ΣΥΡΙΖΑ και Κατρούγκαλου) αποφασίστηκε να γίνει επανυπολογισμός των επικουρικών και να μειωθούν τα ποσά που έπαιρναν μέχρι τον Ιούνιο του 2016 οι συνταξιούχοι.

Ο επανυπολογισμός όμως δεν έβγαλε τα επιθυμητά για το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑ αποτελέσματα γιατί απλώς, δεν εφαρμόστηκε έτσι όπως τον ψήφισαν. Σε άλλες συντάξεις βγήκαν ακόμη και αυξήσεις έως 35 με 40 ευρώ, τις οποίες «αλλοίωσαν» με παράνομες μειώσεις, ενώ σε πολλές ακόμη (κυρίως του ΙΚΑ, του ΝΑΤ και άλλων επικουρικών ταμείων), έπεσε άγριο… τσεκούρι έως 50%, χωρίς κανένα στοιχείο ανταποδοτικότητας.

Για περίπου 200.000 συνταξιούχους Δημοσίου και ΔΕΚΟ ο επανυπολογισμός επικουρικών έγινε δύο φορές μέσα σε δύο μήνες. Τον Αύγουστο του 2016 «έβγαλε» αυξήσεις στα καθαρά ποσά, έως 35 και 40 ευρώ, και τον Σεπτέμβριο του 2016, το ΕΤΕΑ έκανε ξανά τον επανυπολογισμό και προκειμένου να «σβήσει» τις αυξήσεις στα καθαρά ποσά, επανέφερε τις παλιές μειώσεις που είχαν στις παλιές επικουρικές, με το νόμο 3986/2011.

Με την επαναφορά αυτών των μειώσεων, τα καθαρά ποσά των νέων επικουρικών κατέβηκαν και οι αυξήσεις που τους έβγαλε ο επανυπολογισμός του «νόμου Κατρούγκαλου» μηδενίστηκαν και το καθαρό ποσό, μετά τον Σεπτέμβριο του 2016, ήταν μικρότερο μεν, αλλά με παράνομη μείωση.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται να ζητήσουν (αν όχι να απαιτήσουν ακόμη και με αγωγές κατά του ΕΤΕΑ) την επιστροφή των χρημάτων τους και μάλιστα αναδρομικά από τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο του 2016.

Τα ποσά των αναδρομικών, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, φτάνουν και στα 792 ευρώ μέχρι σήμερα. Οσο δεν αποκαθίσταται η παρανομία, τα αναδρομικά θα αυξάνονται και είναι βέβαιο ότι θα αποδοθούν γιατί πρόκειται για καραμπινάτη λαθροχειρία.

Ο φάκελος των περικοπών που είχαν στις επικουρικές τους 350.000 συνταξιούχοι συνολικά από όλα τα Ταμεία, που είχαν άθροισμα μικτών συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ, μοιραία ανοίγει ξανά όχι μόνον για όσους διαπιστωμένα έχουν παράνομες μειώσεις από το ν. 3986/2011, αλλά κυρίως για όσους είδαν μειώσεις 50% μέσω του επανυπολογισμού και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα χρόνια που πλήρωσαν εισφορές και οι αποδοχές τους.

Το μεγαλύτερο «τσεκούρι» έπεσε σε συνταξιούχους με επικουρική ΙΚΑ. Οι συντάξεις τους επανυπολογίστηκαν με άλλη μέθοδο από αυτή που προέβλεπε η αρχική εγκύκλιος και αυτό έγινε για να βγουν τα 250 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκε το υπουργείο Εργασίας στην Τρόικα.

Οι εν λόγω αδικημένοι συνταξιούχοι μπορεί να μην έχουν παράνομη μείωση από το ν. 3986/2011 (από τη στιγμή που η σύνταξή τους κόπηκε κατά 50%), αλλά είναι παράνομος όλος ο επανυπολογσμός της σύνταξής τους. Σε αυτές τις χιλιάδες περιπτώσεις τίθεται ζήτημα ακόμη και ακύρωσης των περικοπών που υπέστησαν γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι ρήτρες μισθού, εισφορών και ετών ασφάλισης και επιβλήθηκαν οριζόντιες μειώσεις χωρίς την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η υποβολή αίτησης για πλήρη ανάλυση του τρόπου επανυπολογσμού της επικουρικής, είναι επιβεβλημένη στο ΕΤΕΑ, αλλά ο σίγουρος δρόμος για να ακυρωθεί ο νόμος και να γίνει σωστά ο επανυπολογισμός, είναι με αγωγή κατά του ΕΤΕΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα