18 Απριλίου 2024 / 5:44 πμ
18 Απριλίου 2024 / 5:44 πμ

Αισιόδοξος ο Ζάεφ μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό (βίντεο)

από fimotro

Πάνω από έξι ώρες διήρκεσε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια το Σάββατο, για την αναζήτηση ενιαίας εθνικής γραμμής στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το οποίο έγινε αμέσως μετά τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς τόσο για τις προτάσεις Νίμιτς όσο και για τις συζητήσεις που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Νταβός.

Με την ολοκλήρωση του συμβουλίου οι μετέχοντες αρνήθηκαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε, αλλά ο Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του και δήλωσε ότι είναι πιθανή η υιοθέτηση ενιαίας εθνικής γραμμής στο ζήτημα.

Ο Ζάεφ τόνισε πως «απαιτείται πολιτική θέληση και κουράγιο από την πλευρά μας, αλλά η λύση είναι πιθανή αν υπάρχει τέτοια πολιτική θέληση και από την ελληνική πλευρά», σημείωσε, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων.
Ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει στα ΜΜΕ τις θέσεις της Αθήνας. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τόνισε ότι η χώρα θα υιοθετήσει μία θέση που δεν θα πλήξει τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας. «Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις και τις θέσεις των δύο πλευρών», συμπλήρωσε.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, επεσήμανε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Αρνήθηκε και αυτός να αποκαλύψει τις προτάσεις για το όνομα και πρόσθεσε: «Περιμένουμε τώρα τα επόμενα βήματα αυτής της διαδικασίας, της οποίας θέλουμε να είμαστε μέρος».

Τέλος ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική. «Εκτιμώ τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης. Είναι η αρχή της διαδικασίας, είναι σημαντικό η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, για την ειρήνη και τη σταθερότητα», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα