19 Απριλίου 2024 / 2:50 πμ
19 Απριλίου 2024 / 2:50 πμ

Πρόστιμο… 186 εκατ. ευρώ πρέπει να πληρώσει η Sportingbet!

από fimotro

Μια είδηση που επιβεβαιώνει ότι στον χώρο των εταιρειών στοιχήματος υπάρχουν εταιρείες με τεράστιες οφειλές δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Το κουβάρι των οφειλών των στοιχηματικών στην εφορία άρχισε να ξετυλίγεται, καθώς έσκασε η πρώτη καμπάνα για τη διετία 2010-2011, για μια από τις θυγατρικές του ομίλου στοιχηματισμού και τυχερών παιχνιδιών GVC Holdings PLC, στην οποία ανήκει η Sportingbet και ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε ειδοποίηση για φορολογική οφειλή ύψους 186 εκ. ευρώ(!) για την περίοδο 2010 και 2011.
Μάλιστα για να αποφευχθεί η δέσμευση των λογαριασμών της εταιρείας και η παύση της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα και για να μπορέσει η θυγατρική του ομίλου να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, αναμένεται η διεθνής εταιρεία να προχωρήσει σε διοικητική επίλυση διαφορών με τις ελληνικές αρχές, καταβάλλοντας περίπου 7,8 εκατ. ευρώ το μήνα τους επόμενους 24 μήνες.
Η είσοδος σε μια τέτοια διαδικασία, σημειώνει η εταιρεία, δεν αποτελεί παραδοχή ότι η εκτίμηση είναι σωστή και ο όμιλος θα επιδιώξει να ανακτήσει αυτές τις πληρωμές. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου αμφισβητεί τη βάση του υπολογισμού της φορολογικής οφειλής, θεωρώντας ότι το εκτιμώμενο ποσό είναι υπερβολικό. Ωστόσο, δεδομένου ότι η θυγατρική του ομίλου πρέπει να ξεκινήσει διαδικασία έφεσης, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι είναι συνετό να εγγράψει μια πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ για το 2017, αναφέρεται στην ανακοίνωση της GVC.
Η GVC απέκτησε την εταιρεία το 2013 από την Centric και πριν λίγους μήνες έλαβε ολόκληρη τη δραστηριότητα –και την προώθηση και μάρκετινγκ- από τη θυγατρική της Centric. Και τώρα, βγαίνουν οι… σκελετοί από το ντουλάπι , ενώ εδώ και ένα χρόνο πραγματοποιούνται έλεγχοι στις στοιχηματικές οι οποίοι και εντόπισαν ότι η εταιρεία είχε τότε αποφύγει να πληρώσει αναδρομικούς φόρους για τη διετία 2010-11.
Υπενθυμίζεται ότι το 2011 τη διαχείριση και τη συνεκμετάλλευση των διαδικτυακών τόπων της Sportingbet σε 9 γλώσσες χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Κροατία, Σλοβενία, Ρουμανία, Σκόπια, Σλοβακία, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βοσνία) τα είχε ο όμιλος της εισηγμένης Centric του κ. Οντόνι, μέσω της ΖATRIX Ltd (πρώην SEE SPORTS Ltd). Τότε λοιπόν για να μην πληρώσει τους φόρους για τις προηγούμενες χρήσεις που προέβλεπε ο νόμος για τις προσωρινές στοιχηματικές άδειες, εξασφάλισε προσωρινή άδεια σε νέα εταιρεία στην οποία ακολούθως μεταβίβασε την Sportingbet διατηρώντας τη θέση στου στην αγορά και χωρίς να πληρώσει αναδρομικούς φόρους.
Ο νόμος του 2011 που ρύθμιζε για πρώτη φορά το διαδικτυακό στοίχημα, προέβλεπε ότι όσες εταιρίες δήλωναν συμμετοχή στο μεταβατικό καθεστώς μέσα στις 18 ημέρες που απέμεναν ως το τέλος του χρόνου, θα είχαν το δικαίωμα να δραστηριοποιούνται νόμιμα στην ελληνική αγορά, πληρώνοντας φόρο 30% επί των μικτών εσόδων τους (GGR) μέχρι να εκδοθούν μόνιμες άδειες. Επιπλέον οι εταιρίες αυτές θα έπρεπε να καταβάλουν αναδρομικά το 30% των μικτών τους εσόδων από την Ελλάδα για τα έτη 2010 και 2011.
Ηταν η εποχή που οι μεγάλες εταιρίες που είχαν σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά ως τότε (Bwin, WilliamHill, κτλ.) δεν αιτήθηκαν προσωρινών αδειών και προτίμησαν να φύγουν από την ελληνική αγορά λόγω της αναδρομικής φορολογίας. Εξαίρεση ήταν… η Sportingbet η οποία και κατάφερε να μην πληρώσει τους αναδρομικούς φόρους που όφειλε μεταφέροντας τα δικαιώματα του domain Sportingbet.gr στην 100% θυγατρική της SportingbetPlc, την SportingOdds και έτσι με το επιχείρημα ότι η SportingOdds (αφού το 2010 και το 2011 δεν της άνηκε η ιστοσελίδα Sportingbet.gr) δεν είχε έσοδα από την Ελλάδα τη διετία 2010-2011 δεν κατέβαλαν το 30% από όσα αποκόμισαν μέσα από την εκμετάλλευση του brand της Sportingbet στην Ελλάδα.
Η GVC, αναφέρει ότι το συνολικό ποσό της οφειλής , τα 186,77 εκατ. ευρώ, είναι σημαντικά υψηλότερο από τα συνολικά έσοδα της θυγατρικής εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με την GVC, ο όμιλος έχει λάβει νομικές και φορολογικές συμβουλές από Έλληνες επαγγελματικούς συμβούλους και τονίζει πως έχει ισχυρούς λόγους να ασκήσει έφεση. Όπως επισημαίνει, δεδομένου ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος μηχανισμός επίσημης διευθέτησης, η διαδικασία της έφεσης αναμένεται να διεξαχθεί μέσω των ελληνικών δικαστηρίων.
Σημειώνεται ότι η GVC Holdings δραστηριοποιείται στην αγορά διαδικτυακού στοιχηματισμού στην Ελλάδα μέσω τριών διαφορετικών δικτυακών τόπων και brands. Υπό την ομπρέλα της θυγατρικής Sporting Odds Limited λειτουργούν οι δικτυακοί τόποι των Sportingbet, Vistabet και Bwin. Σημειώνεται πως όταν ο βρετανικός όμιλος αγόρασε την Sportingbet προ πενταετίας, η Ελλάδα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αγορά από πλευράς εσόδων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα