29 Μαρτίου 2024 / 5:02 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 5:02 μμ

Citigroup: Ανάπτυξη και επιστροφή στις αγορές τροχοπέδη για το χρέος

από fimotro

Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι θέμα ημερών και αποτελεί μία από τις ταχύτερες αξιολογήσεις από την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας αναφέρει στο σημερινο της note η αμερικανικη τράπεζα . Σύμφωνα με την Citi, αναμένονται εντάσεις μεταξύ Αθήνας – δανειστών το καλοκαίρι, γύρω από το σχήμα και την έκταση της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς ορισμένες χώρες – πιστωτές θα προσπαθήσουν να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε σημαντική συμφωνία.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη επιστρέψει στη χρηματοδότηση της αγοράς ενδεχομένως θα αποδυναμώσει την πιθανότητα μελλοντικών μηχανισμών ελάφρυνσης του χρέους (που συνδέονται αντιστρόφως με την αύξηση του ΑΕΠ), όπως τονίζει.

Σχολιάζοντας την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Κομισιόν, η Citi υπογραμμίζει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει σε μια μη βιώσιμη τροχιά στα περισσότερα μακροοικονομικά σενάρια, και έτσι απαιτείται ελάφρυνση του χρέους για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, καθώς η ανάπτυξη πιθανώς να ανακάμψει μετά το τέλος του προγράμματος και την άρση των capital controls, και με το πλεόνασμα να διαμορφώνεται κοντά στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, η πιθανότητα της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να αποδυναμωθεί και οι πιστωτές να επιλέξουν να καθυστερήσουν μία πολιτικά δύσκολη απόφαση, δηλαδή το να δεσμευθούν στην ελάφρυνση του χρέους πριν το τέλος του προγράμματος.  Αυτό πάντως δεν θα θέσει σε κίνδυνο την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης, όπως καταλήγει η Citigroup.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα