16 Απριλίου 2024 / 12:25 μμ
16 Απριλίου 2024 / 12:25 μμ

Να πέσουν οι τόνοι για το Σκοπιανό θα προσπαθήσει ο Ιερώνυμος

από fimotro

Τα σοβαρά ενδο εκκλησιαστικά προβλήματα που υπάρχουν στα ανώτατα κλιμακια της εκκλησίας φαίνεται πως επιβεβαιώνονται. Και αυτό γιατί στην έκτακτη συνεδρίαση της δωδεκαμελούς Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την προσεχή Παρασκευή που αποφάσισε να συγκαλέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, στόχος είναι να βρεθεί λύση και να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης σε όλα τα επίπεδα.

Η συνεδρίαση συγκαλείται στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, όπου μετείχαν εννέα Μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος και στον απόηχο των δηλώσεων του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου ότι το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Συνόδου είχε αποφασίσει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η μη χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγων του, αλλά ως προς τα συλλαλητήρια ο κ. Ιερώνυμος είχε πάρει θέση κατά της διοργάνωσής τους.

Να σημειωθεί πως στην δωδεκαμελή ΔΙΣ μετέχουν τρεις μητροπολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα.

«Ιερό» βέτο για τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων

Εκκλησιαστικό “βέτο” για τον όρο “Μακεδονία” στη σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ που θα προτείνει η Ελλάδα μετά τις διαπραγματεύσεις της με τα Σκόπια.

Κατά τη συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου στις 10 Ιανουαρίου, οι Ιεράρχες, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το Σκοπιανό και ξεκαθαρίζουν τη θέση τους στην ανακοίνωση που εξέδωσαν: “Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας»”.

Είχε προηγηθεί η ηχηρή παρέμβαση του Ιερώνυμου, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να αδιαφορήσει για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: «Σε ένα τέτοιο θέμα βασικό γιατί την πατρίδα μας, δεν μπορεί η Εκκλησία να μείνει αδιάφορη θα πάρει και αυτή τη θέση της. Όχι τόσο ως προς τη γενικότερη τοποθέτηση και λοιπά, αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε».

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

Εξ αφορμής της έντονης διπλωματικής κινητικότητας που υπάρχει για το θέμα των Σκοπίων, και εν συνεχεία της από 15.12.2017 Ανακοίνωσής Της περί της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων η Δ.Ι.Σ. συμμεριζομένη την αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού, με Απόφασή Της υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας». Αναμένει δε από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία Της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού.

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ε.έ.

Επίσης η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε ομοφώνως να απονείμει το Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, κατά την πρώτη ημέρα της Συνεδριάσεως της Ιεραρχίας, δηλαδή την 7η Φεβρουαρίου, ημέρα της συμπληρώσεως 10 ετών από της Εκλογής του Μακαριωτάτου, ως Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας

Ακολούθως ενέκρινε τις προτάσεις: της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί διοργανώσεως της «Εβδομάδος Εξωτερικής Ιεραποστολής», κατά την περίοδο από 25ης Φεβρουαρίου έως και 3ης Μαρτίου ε.έ. και της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του εορτασμού της εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων την Γ’ Εβδομάδα των Νηστειών, από Δευτέρας 5ης Μαρτίου έως και της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 11ης Μαρτίου ε.έ.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατήρτισε τον Προκαταρκτικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα