29 Μαρτίου 2024 / 4:54 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 4:54 μμ

Η Γερμανία αποκτά νέα κυβέρνηση με μεγάλο συνασπισμό…

από fimotro

Με ψήφους 362 υπέρ και 279 κατά επί συνόλου 642 το έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ενέκρινε το βράδυ της Κυριακής στη Βόννη την πρόταση της ηγεσίας του για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με στόχο την συγκρότηση «μεγάλου» συνασπισμού υπό την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με στόχο την συγκρότηση «μεγάλου» συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Επισημαίνεται ότι η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί να γίνει με κάρτες, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί ποια πρόταση είχε την πλειοψηφία και χρειάστηκε να καταμετρηθούν οι ψήφοι μία προς μία.

Σουλτς: Όλοι ανακουφισμένοι!

«Φυσικά είμαστε όλοι ανακουφισμένοι», δήλωσε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των Συνέδρων.

Μιλώντας στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό «Phoenix», ο κ. Σουλτς διαβεβαίωσε ότι «έπειτα από αυτή τη δύσκολη συζήτηση» θα προσπαθήσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να μεταφέρει τις επιφυλάξεις των στελεχών που καταψήφισαν την πρόταση της ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.

«Το σημαντικό είναι το κόμμα να παραμείνει ενωμένο», δήλωσε και τόνισε ότι το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κυβερνητικό πρόγραμμα και ο «μεγάλος» συνασπισμός δεν αποτελεί, όπως και πριν, μονόδρομο.

Xαιρετίζει την απόφαση η Άνγκελα Μέρκελ

Την απόφαση χαιρέτισε το απόγευμα της Κυριακής η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που τόνισε ότι το πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν θα είναι το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών αλλά παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν στις λεπτομέρειές τους».

«Το CDU άνοιξε τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού. Χαιρόμαστε και καλωσορίζουμε ότι και το SPD έκανε το ίδιο σήμερα στο Συνέδριό του. Μετά τις εντατικές και πράγματι δύσκολες συζητήσεις έφεραν ένα θετικό αποτέλεσμα και με αυτό ανοίγει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις συνασπισμού», δήλωσε η κ. Μέρκελ λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του προεδρείου του κόμματός της. Πρόσθεσε δε, ότι «σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι σημαντικό για την Χριστιανική Ένωση η Γερμανία να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα θέματα του μέλλοντος και ότι θα μπορέσει να βρει λύσεις για αυτά».

Ανοίγει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις

Τη στιγμή που οι σύνεδρκοι είπαν το «ναι», ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών.

Στόχος της Άνγκελα Μέρκελ, όπως έχει μεταδώσει η Deutsche Welle, είναι οι διαβουλεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου. Και αυτό γιατί το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από τα 440.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος –μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες. Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν εμπόδια και το χρονοδιάγραμμα αυτό τηρηθεί, τότε από τις 12 Μαρτίου και μετά θα είναι εφικτή η διεξαγωγή της εκλογής της καγκελαρίου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και η κυβέρνηση θα σχηματιστεί τον Απρίλιο, μέχρι το Πάσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα