25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Μόνο με το “Μακεδονία” θα βρεθεί λύση λέει ο Νίμιτς!…

από fimotro

Ραγδαίες οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο για το όνομα των Σκοπίων. Ολοκληρώθηκε, στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, η συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα υπάρξει και νέα συνάντηση. Πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο και την έκβαση της πρώτης, η οποία είχε ξεκινήσει στις 17:00 και ολοκληρώθηκε έπειτα από δύο ώρες.

Ο Μάθιου Νίμιτς δήλωσε αμέσως μετά ότι μια λύση δίχως το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι ρεαλιστική. Ο κ. Νίμιτς είχε προϊδεάσει για την στάση του αυτή από χθες, όταν δήλωνε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία», που εμπεριέχεται στην ονομασία ΠΓΔΜ.

Πώς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων, τώρα θα μεταφέρουν τη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς στις δύο κυβερνήσεις ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Ως γνωστό, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις καθώς όπως έχει συμφωνηθεί, οι δύο τους θα ηγηθούν των ομάδων εργασίας για το ονοματολογικό.

«Μετά, θα αναμιχθούμε πιο άμεσα και εμείς θα ηγηθούμε των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών», υποστήριξε ενδεικτικά σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkaninsight ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ και αναφέρθηκε στους κινδύνους που κρύβει η εν λόγω άμεση εμπλοκή των υπουργών στις διαπραγματεύσεις:

«Υπό αυτή την έννοια υπάρχει ένας συγκεκριμένος κίνδυνος, γιατί συνήθως οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί εμπλέκονται, όταν το αποτέλεσμα είναι ορατό. Στην περίπτωσή μας όμως αυτό δεν θα συμβεί, αλλά πιστεύω πως αξίζει το ρίσκο. Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να δεχτούμε το ενδεχόμενο ότι δεν θα μπορέσουμε να υπερβούμε τις διαφορές μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά είμαστε πεπεισμένοι πως θα πρέπει να επιμείνουμε μέχρι να γίνει αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα