29 Μαρτίου 2024 / 10:58 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 10:58 πμ

Δεν θα γίνει μεγαλύτερη δόνηση, καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι

από fimotro

Πολύ έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο καιρό στον ελλαδικό χώρο και στο στόχαστρο του Εγκέλαδου βρέθηκε και η Αττική το βράδυ της Δευτέρας, καθώς ο σεισμός 4,4 Ρίχτερ τρόμαξε τους Αθηναίους.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 22:24 και είχε επίκεντρο 24 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και σημειώθηκε 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας. Είχε πέντε χιλιόμετρα εστιακό βάθος. Στη συνέχεια ακολούθησαν τουλάχιστον 15 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να αγγίζει τα 2,9 Ρίχτερ.

Το Γεωδυναμικό έδωσε αρχικά 4,2 ρίχτερ, αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε σε 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό έδωσε αρχικά 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και στη συνέχεια το αναθεώρησε προς τα κάτω δίνοντας 4,3 ρίχτερ. Το ΑΠΘ έδωσε 4,4 ρίχτερ εξαρχής.

Χουλιάρας: Περιμένουμε κι άλλον σεισμό

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέος σεισμός άνω των 4 Ρίχτερ στην περιοχή, αυτό μένει βέβαια να φανεί, ωστόσο και εκείνος τόνισε πως το ιστορικό της περιοχής δείχνει ότι τα μεγέθη που δίνουν τα ρήγματα δεν είναι μεγάλα.

Σεισμολόγος Γ. Παπαδόπουλος: Δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός

Για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αττική το βράδυ της Δευτέρας μίλησε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, κυρίως στα βόρεια προάστια, αλλά και στα νότια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Το προκαταρκτικό μέγεθος που έχουμε υπολογίσει στο Αστεροσκοπείο είναι 4,4 στην κλίμακα Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στον Μαραθώνα και στον Σχοινιά», συμπλήρωσε.

Τέλος, εκτίμησε ότι ήταν ο δυνατότερος, κρατώντας όμως μία επιστημονική επιφύλαξη.

«Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι δύο πράγματα», επισήμανε και εξήγησε:

«Πρώτον ότι όταν βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη μία σεισμική ακολουθία, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το τι μπορεί να επακολουθήσει, όμως πάμε στο δεύτερο είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κάνει μεγάλα μεγέθη σεισμών στο παρελθόν εξ όσων γνωρίζουμε. Κατά συνέπεια έχουμε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, το οποίο αξιολογούμε. Κατά συνέπεια οι κάτοικοι των περιοχών θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Δεν μπορούμε, όμως, να είμαστε 100% κατηγορηματικοί ότι δεν θα γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Ακούστηκε θόρυβος σαν κάποιος να πέταξε μία βόμβα

Τις μαρτυρίες τους για τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την Αθήνα το βράδυ της Δευτέρα, μοιράστηκαν στην ιστοσελίδα του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου κάτοικοι που βρέθηκαν κοντά στο επίκεντρο της δόνησης.

«Ακούστηκε ένας θόρυβος σαν κάποιος να πέταξε μία βόμβα και μετά όλα άρχισαν να κουνιούνται», έγραψε ένας κάτοικος από τον Άγιο Στέφανο.

«Είχε βουητό», ανέφερε κάτοικος της Δροσιάς.

Τέλος ένας κάτοικος από την Νέα Ερυθραία ανέφερε: «Ο σεισμός ήταν σύντομος, αλλά πολύ δυνατός. Έτριζαν τα τζάμια στον 3ο όροφο».

Λέκκας: Περιμένουμε κι άλλες τέτοιες δονήσεις στην Αττική

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ΘΕΜΑ 104,6, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας δεν απέκλεισε να έχουμε το επόμενο διάστημα σεισμικές δονήσεις όπως αυτή των 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που ανησύχησαν την Αττική το βράδυ της Δευτέρας.

«Θεωρώ ότι η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστει δεδομένου ότι υπάρχουν μικρά ρήγματα στην περιοχή» δήλωσε διευκρινίζοντας ότι «θα είναι δύσκολο να έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς της τάξεως των 5 βαθμών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα