28 Μαρτίου 2024 / 8:38 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 8:38 μμ

Όλα ανοιχτά για κυβερνητικές αλλαγές και μίνι ανασχηματισμό…

από fimotro

Η πιο κρίσιμη ημέρα για την κυβέρνηση είναι σήμερα, καθώς το βράδυ θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την τρίτη αξιολόγηση και τα προαπαιοτύμενα που ζήτησαν οι θεσμοί. Στο πλαίσιο αυτό, το ενδεχόμενο επίσπευσης των αλλαγών στην κυβέρνηση, που είχε προγραμματίσει για μετά την αξιολόγηση, φέρεται να εξετάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το παραλήρημα του Κώστα Ζουράρι κατά των οπαδών του Ολυμπιακού και του Άρη και την παραίτηση, την οποία αναγκάστηκε να υποβάλει.

Ο πρωθυπουργός έχει ουσιαστικά προαναγγείλει διορθωτικό ανασχηματισμό για τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, προγραμματίζοντας έναν εκλογικό ανασχηματισμό, μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε και θα κριθεί ο τρόπος εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Το αρνητικό κλίμα από τις δηλώσεις Ζουράρι και η παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας, ωστόσο, ενδέχεται να φέρουν νωρίτερα τις αλλαγές στην κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να εξετάζει στα σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο και πιθανόν να το προκρίνει από μια απλή αποδοχή της παραίτησης Ζουράρι, τις οριστικές του αποφάσεις, όμως, θα ανακοινώσει μετά την ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, άλλωστε, το θέμα Ζουράρι εκτιμάται ότι θα απασχολήσει πολύ την Ολομέλεια και επ’ αυτού αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους.

Καθοριστικό ρόλο για να υποβάλει την παραίτησή του ο υφυπουργός Παιδείας έπαιξε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, που του τηλεφώνησε από το πρωί και απαίτησε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη πράξη, ενώ είχε συνεχείς επικοινωνίες και με το Μέγαρο Μαξίμου.

Είχαν προηγηθεί, άλλωστε, δημόσιες αντιδράσεις βουλευτών, όπως αυτή του αντιπροέδρου της Βουλής Δημήτρη Καμμένου, που δημοσίως έθεσε το δίλημμα «ή εγώ ή αυτός», ενώ στο παρασκήνιο και άλλοι βουλευτές απείλησαν με διαφοροποιήσεις, εάν δεν υπάρξει παραίτηση Ζουράρι.

Τυχόν διορθωτικός ανασχηματισμός εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει αλλαγές τεσσάρων ή πέντε υπουργών, που με τυχόν «καραμπόλες» μπορεί να γίνουν και περισσότερες και αρκετών υφυπουργών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και κάποιες δομικές αλλαγές.

Είναι φανερό ότι η αναβολή των αποφάσεων του πρωθυπουργού για μετά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο ευνοεί την ύπαρξη των λιγότερο δυνατόν αντιδράσεων στη Βουλή, όπου το θερμόμετρο κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο.

Ολη η επιστολή παραίτησης Ζουράρι στον Τσίπρα:

«Ερίδματε (σσ καλοδομημένε) πρωθυπουργέ και σύντροφε,

Υποβάλλω σήμερα 14.1.2018 την από την θέση του υφυπουργού επί της παιδείας παραίτησίν μου, η οποία διευκολύνει, ως εικός την κυβερνητική αλληλεγγύη και, συνάμφω το πολιτικό μου αυτεξούσιον.

Μετά της προσηκούσης τιμής, Κώστας Γ. Ζουράρις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα