19 Απριλίου 2024 / 1:49 πμ
19 Απριλίου 2024 / 1:49 πμ

Δόση που θα κινηθεί στη ζώνη των 4,5 δισ. ευρώ αποφάσισε το EwG

από fimotro

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του EwG σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Υπήρξε, κατά τις ίδιες πηγές θετική αποτίμηση της πορείας της υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Το πολυνομοσχέδιο που καλύπτει περίπου 50 εξ αυτών εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο να ψηφιστεί τη Δευτέρα. Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης θα περάσουν με υπουργικές αποφάσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγή της Ευρωζώνης σημείωσε στο ΑΠΕ ότι η πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης θα συζητηθεί εκ νέου πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, καθώς δεν έχει ακόμα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

Εν τω μεταξύ πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που υπήρχαν φαίνεται πως θα είναι η δόση που θα εισπράξει η Ελλάδα με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι «το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, που είναι 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί περίπου άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Άρα, το ποσό της εκταμίευσης θα κυμανθεί γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ».

Παράλληλα, προχωρούν οι αλλαγές σκυτάλης. Ετσι αναλαμβάνει και επισήμως τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του νέου προέδρου, η «τελετή παράδοσης-παραλαβής» θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο Μ. Σεντένο και όπου θα μεταβεί γι’ αυτόν το σκοπό και ο απερχόμενος πρόεδρος, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επιπρόσθετα, σήμερα εξελέγη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του EuroWorkingGroup, ο νέος πρόεδρος του οργάνου, ο Ολλανδός Χανς Φάιλμπριφ, αντικαθιστώντας τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα