19 Απριλίου 2024 / 6:26 μμ
19 Απριλίου 2024 / 6:26 μμ

Σήμερα οι αποφάσεις Τραμπ για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

από fimotro

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει την παράταση της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν βάσει των όρων της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ανέφερε μέσω Twitter ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να ακυρώσει τη συμφωνία, οφείλει να πάρει μια απόφαση μέχρι σήμερα Παρασκευή σχετικά με τις κυρώσεις. Εάν ανακοινώσει την επανεπιβολή τους, αυτό ουσιαστικά θα τερματίσει τη συμφωνία, που είναι γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ζητεί από τον πρόεδρο να επαληθεύει περιοδικά ότι το Ιράν συμμορφώνεται προς τους όρους της συμφωνίας που είχε συνάψει με την ομάδα 5+1 και να εκδίδει ένα διάταγμα για τη συνέχιση της αναστολής των κυρώσεων.

Ωστόσο ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι εάν ο Τραμπ αποφασίσει να παρατείνει την άρση των κυρώσεων που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Ουάσινγκτον θα επιβάλλει νέες,στοχευμένες κυρώσεις εναντίον επιχειρήσεων και προσώπων στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιογράφου του Bloomberg, ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να ανακοινώσει την απόφαση του Τραμπ το πρωί της Παρασκευής (σ.σ. το απόγευμα ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, είπε πως θεωρεί πως η απόφαση της αμερικανικής προεδρίας θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Εάν, όπως αναμένεται, ο Τραμπ ανακοινώσει πως αποφάσισε την επανεπιβολή των κυρώσεων, αυτό θα τορπιλίσει τη συμφωνία που είχαν συνάψει με την Τεχεράνη τα κράτη μέλη της ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, συν τη Γερμανία).

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει επικρίνει επανειλημμένα αυτή τη συμφωνία, συναντήθηκε με κορυφαίους συμβούλους του και στελέχη της κυβέρνησής του την Πέμπτη για να συζητήσουν το θέμα.

«Ο (αμερικανός) πρόεδρος θεωρεί πάντα ότι (η συμφωνία με το Ιράν) είναι μια από τις χειρότερες στην ιστορία», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

«Ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματά της είναι ότι επιτρέπει στο Ιράν (…) να συνεχίζει ελεύθερα να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να μπορεί ταχύτατα να αποκτήσει τη δυνατότητα να “δραπετεύσει”», δηλαδή να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, πρόσθεσε η ίδια.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ήταν παρών στη συνάντηση, δήλωσε ο Στιβ Γκόλντσταϊν, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας. Αναμενόταν να ληφθεί απόφαση κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διευκρίνισε ο Γκόλντσταϊν σε δημοσιογράφους.

Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αρνείται να «επαληθεύσει» πως η Τεχεράνη τηρεί τους όρους της συμφωνίας, θέτοντας εν αμφιβόλω τη συνέχιση της εφαρμογής του λεγόμενου Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), που είχε διαπραγματευθεί η κυβέρνηση του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.

Μέχρι τώρα πάντως υπέγραφε τις αποφάσεις αναστολής των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες θα επανεπιβάλλονταν αυτόματα εάν η Τεχεράνη αποχωρούσε από τη συμφωνία. Ορισμένες επρόκειτο να ανανεωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η Τεχεράνη έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν εκ νέου τις κυρώσεις. «Κάθε ενέργεια που υπονομεύει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα είναι απαράδεκτη», τόνισε την Πέμπτη ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής του στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους του των ευρωπαϊκών χωρών που είχαν υπογράψει τη συμφωνία.

Οι Ευρωπαίοι, η Ρωσία και η Κίνα επιδεικνύουν ενιαία στάση έναντι του Τραμπ και υπερασπίζονται τη συμφωνία.

Το ΚΟΣΔ «λειτουργεί, κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο κι εμποδίζει μια ενδεχόμενη κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής, υπογράμμισε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αμερικανό ομόλογό του τόνισε στον Τραμπ τη «σημασία» που αποδίδει στην «τήρηση από όλα τα μέρη που την υπέγραψαν» αυτής της συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα