26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Παράνομη η κράτηση του Τούρκου αξιωματικού

από fimotro

Για παράνομη κράτηση του Τούρκου αξιωματικού και απόφαση δίχως «ψήγμα νομιμότητας» έκαναν λόγο μέλη του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και νομικοί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού στην γείτονα χώρα.

Οι αντιδράσεις του νομικού και όχι μόνο κόσμου για την προσωρινή διαταγή που ανέστειλε τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakci «σκάνε» κατά κύματα στην κυβέρνηση, ενώ ενδέχεται μέσα στις επόμενες ημέρες να εξετασθεί αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών η νομιμότητα της απόφασης του αστυνομικού διευθυντή Αλλοδαπών για την κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού.

«Στα όρια της αυθαιρεσίας» χαρακτήρισε την απόφαση της προέδρου του Θ’ τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενίας Μυλωνοπούλου ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος προσέθεσε ότι το Συμβούλιο θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τα διαδραματιζόμενα. Για «μεθόδευση» των Αρχων προκειμένου να συλληφθεί ο Τούρκος αξιωματικός έκανε λόγο και η συνήγορός του Ελένη Κουτσουράκη, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «πλήγμα για το κράτος δικαίου», καθώς ο αξιωματικός είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας, εναποθέτοντας τις ελπίδες της στην εκδίκαση της κύριας υπόθεσης στις 15 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υποστηρίζει πως έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο κράτησης του αιτούντος άσυλο, εστιάζοντας στην απουσία πλαισίου για την κράτηση ελεύθερου αιτούντα άσυλο.

Σε κάθε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιτάχθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβέσος, ξεκαθαρίζοντας ότι έχει ήδη ενεργοποιήσει την επιτροπή συνταγματικών δικαιωμάτων του ΔΣΑ. Σε υψηλότερους τόνους κινήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός, ο οποίος μεταξύ άλλων καταφέρθηκε σε βάρος της προέδρου Εφετών που εξέδωσε την προσωρινή διαταγή: «Αποτελεί ντροπή για τη Δικαιοσύνη και η χθεσινή Δευτέρα ήταν μια πολύ θλιβερή ημέρα για τη Δικαιοσύνη. Ντροπή γι’ αυτή που δίκαζε, καθώς φέρθηκε παράνομα και αντιδεοντολογικά. Ελπίζω να υποστεί τις συνέπειες του νόμου». Μάλιστα, δεν άφησε ασχολίαστο τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προαγωγές των δικαστών από την κυβέρνηση και επισήμανε ότι θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τη δικαστική εξέλιξη της σημερινής προέδρου του Θ’ Τμήματος του Εφετείου Αθηνών.

Παρέμβαση έκανε και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γιάννης Ιωαννίδης, αναφέροντας πως η Πολιτεία εγκλωβίστηκε από τους χειρισμούς της, ενώ τόνισε ότι δεν είναι νόμιμη η κράτηση των 8 Τούρκων αξιωματικών και δεν μπορούν να κρατηθούν άλλο πλέον. «Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για μια χώρα που θέλει να λέει ότι έχει ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό», σημείωσε ο πρόεδρος της επιτροπής για την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη του CCBE Παναγιώτης Περάκης, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο να αμφισβητείται μια τέτοια απόφαση για το άσυλο. «Εχουμε μείνει άναυδοι και πρέπει να μείνουμε ανήσυχοι», κατέληξε στην ομιλία του.

Στο βήμα ανέβηκε και ο Απόστολος Δοξιάδης, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τη συνέντευξη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. «Δεν μπορούμε να ακούμε να λέει ο κ. Μουζάλας ότι δεν έχει πεισθεί ότι οι «οκτώ» δεν είναι πραξικοπηματίες. Δεν μας ενδιαφέρει… Εχουν πεισθεί τα δικαστήρια, ας τα πει αυτά αλλού», είπε.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα