20 Απριλίου 2024 / 9:44 πμ
20 Απριλίου 2024 / 9:44 πμ

Τσίπρας σε τραπεζίτες: Πρώτος στόχος οι μεγαλομπαταχτσήδες

από fimotro

«Είναι κρίσιμο να συνεργαστούμε σε αυτή τη φάση που είναι φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος την διοίκηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι θετικά, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν με το 10ετές κάτω του 4%, κάτι που σηματοδοτεί επιστροφή σε προ κρίσης επίπεδα, στο 2006 και νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε αυτό το κλίμα να μεταφραστεί πέρα από τους αριθμούς και τις στατιστικές και σε πραγματική αίσθηση και στην ελληνική οικονομία και κυρίως στους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη», τόνισε.

Θεωρώ ότι ο ρόλος των τραπεζών είναι κρίσιμος. «Είναι κρίσιμο να ακολουθήσετε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και να ξεπεράσουμε μαζί τα τελευταία εμπόδια», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει το ταχύτερο δυνατό να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, τις υγιείς επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο και αποτελεσματικό να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών», σημείωσε.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε με μια προσπάθεια να ενημερώσουμε την ελληνική οικονομία για το τι ακριβώς κάνουμε. Για να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων. Γιατί αυτή τη στιγμή υφιστάμεθα αυτή την αδυναμία εκτέλεσης ενός ρόλου κρίσιμου για την ελληνική οικονομία εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγαλο-οφειλέτες και μεγαλομπαταχτσήδες έχουν καταφέρει να χρεοκοπήσουν τις επιχειρήσεις τους όντας οι ίδιοι πλούσιοι, έχοντας βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και μη πληρώνοντας τα χρέη προς τις τράπεζες».

Αυτό, σημείωσε, εμποδίζει ένα νέο ζευγάρι από το να δανειοδοτηθεί με εγγυήσεις ώστε να στήσει τη ζωή του και πρέπει να σταματήσει. Ο μόνος τρόπος είναι να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια με ταχύτητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε δυο πράγματα: «να προτεραιοποιήσετε αυτές τις περιπτώσεις, να βγάλετε από τα συρτάρια τους μεγαλο-οφειλέτες και τους μεγαλομπαταχτσήδες αυτούς που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας» και «δεύτερον να συμβάλετε να σταματήσει μια διαρροή ψευδών ειδήσεων ότι κινδυνεύει η λαϊκή κοινωνία γιατί «και νομοθετικά προστατεύεται και γιατί όσα έχουμε συμφωνήσει και όλα όσα εσείς οι ίδιοι έχετε αποφασίσει διαμορφώνουν ένα πλέγμα που δεν προκαλεί αστάθεια και ανησυχία αλλά θα έπρεπε να προκαλεί την ελπίδα ότι το τελευταίο εμπόδιο για την έξοδο από την κρίση, η αποκατάσταση των τραπεζών θα αποκατασταθεί με όρους δικαιοσύνης και όρους υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητας».

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε καλά να συγκροτήσουμε ένα παρατηρητήριογια να παρακολουθούμε τις υποθέσεις που προτεραιοποιούνται, δήλωσε. «Εγώ θέλω να σας καταθέσω την αποφασιστικότητά μας να συγκρούσουμε με το φαινόμενο των μεγαλοοφειλετών που προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα και ταυτόχρονα να κάνω ότι είναι δυνατόν για να ανακάμψει η πραγματική οικονομία μέσα από την αποκατάσταση του πραγματικού ρόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Στη συνάντηση από κυβερνητικής πλευράς συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα