ΗSBC: Οι κορυφαίες χώρες για σπουδές στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της τελευταίας έκδοσης της έκθεσης της HSBC «Η αξία της εκπαίδευσης», με τίτλο «Ολοένα και υψηλότερα», η παγκοσμιοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης δεν παρουσιάζει σημάδια κάμψης. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 8.000 γονείς σε 15 χώρες και περιφέρειες, αποκάλυψε ότι περισσότερα από τα δύο πέμπτα (42%) των ερωτηθέντων θα δαπανούσαν χρήματα προκειμένου να σπουδάσει το παιδί τους στο εξωτερικό. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2016 ήταν 35%, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 7%.

Οι Ασιατικές χώρες είναι μεταξύ των πιο εξωστρεφών, αφού αποτελούν τις τέσσερεις από τις πέντε κορυφαίες χώρες που οι γονείς σκέφτονται την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζεται στην Ινδία (62%, +15 μονάδες βάσης), την Ινδονησία (61%, +1 μ.β.), την Κίνα (59%, +15 μ.β.) και το Χονγκ Κονγκ (52%, -2 μ.β.). Ακόμα και στις χώρες όπου τα ποσοστά εκπαίδευσης στο εξωτερικό είναι χαμηλά, όπως η Αίγυπτος (+26 μ.β.), οι ΗΠΑ (+14 μ.β.), η Γαλλία (+9 μ.β.), ο Καναδάς (+6 μ.β.) και η Αυστραλία (+1 μ.β.), παρουσιάζεται τάση ανόδου στα ποσοστά των γονέων που εξετάζουν τις πανεπιστημιακές σπουδές στο εξωτερικό.

Αυτό αντανακλά και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που υπογραμμίζουν ότι, παγκοσμίως, οι Ασιάτες αποτελούν το 53% των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης (Institute of International Education) που συνεργάζεται με την HSBC, η Κίνα είναι η βασική χώρα προέλευσης φοιτητών, στέλνοντας 810.000 φοιτητές στο εξωτερικό το 2016, ενώ η Ινδία (182.000 φοιτητές το 2015) και η Μαλαισία (64.000) στέλνουν επίσης σημαντικούς αριθμούς φοιτητών.

Γενικότερα, η κινητικότητα των φοιτητών εξακολουθεί να αυξάνεται, με πάνω από 4,6 εκατομμύρια φοιτητών ανώτατης εκπαίδευσης να σπουδάζουν στο εξωτερικό το 2017. Το αντίστοιχο νούμερο το 2001 ήταν 2,1 εκατομμύρια.