19 Απριλίου 2024 / 6:29 μμ
19 Απριλίου 2024 / 6:29 μμ

Άκαρπες οι έρευνες για το υποβρύχιο που αγνοείται στον Ατλαντικό

από fimotro

Άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες εντοπισμού του υποβρυχίου, η τύχη του οποίου αγνοείται στον νότιο Ατλαντικό.

Η εξέταση των δεδομένων επτά κλήσεων με δορυφορικό τηλέφωνο που πιθανολογείτο πως έγιναν από το υποβρύχιο, στο οποίο επιβαίνουν 44 μέλη πληρώματος, δεν βοήθησε τους ερευνητές να εντοπίσουν το σημείο όπου βρίσκεται.

Το υπουργείο Άμυνας της Αργεντινής ανακοίνωσε το Σάββατο πως μέλη του πληρώματος του ARA San Juan φαίνεται πως προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τη βάση τους και κατόπιν άλλες βάσεις του Πολεμικού Ναυτικού κάνοντας επτά κλήσεις με δορυφορικό τηλέφωνο αργά το πρωί και νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, οι οποίες όμως απέτυχαν. Το σκάφος βρισκόταν 432 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αργεντινής όταν είχε δώσει για τελευταία φορά το στίγμα του, νωρίς την Τετάρτη.

Καθώς κύματα ύψους έως και 8 μέτρων και άνεμοι 40 κόμβων δυσχέραιναν τις έρευνες στη θάλασσα, οι αρχές προσπάθησαν να εντοπίσουν τη θέση του υποβρυχίου μεταξύ άλλων μελετώντας τα δεδομένα των επτά αποτυχημένων κλήσεων μέσω δορυφορικού τηλεφώνου με τη βοήθεια της αμερικανικής εταιρείας Iridium Communications.

Ωστόσο, ένας πλωτάρχης του Π.Ν. της Αργεντινής δήλωσε ότι τα δεδομένα «δεν βοήθησαν να προσδιοριστεί ένα σημείο στον χάρτη», ενώ η ίδια η εταιρεία ανέφερε πως δεν είναι απόλυτα βέβαιη ότι οι κλήσεις έγιναν πράγματι από τη συσκευή της με την οποία είναι εφοδιασμένη το υποβρύχιο, ενώ επισήμανε πως οι κλήσεις από το τηλέφωνο μάλλον έγιναν την Τετάρτη, την ημέρα που εξαφανίστηκε το σκάφος, κι όχι το Σάββατο.

Συνολικά, πάνω από δέκα πλοία και αεροσκάφη της Αργεντινής, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Χιλής και της Βραζιλίας συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας. Η επιχείρηση διεξάγεται κυρίως από αέρος, με τη χρήση ραντάρ και σόναρ, αφού η θαλασσοταραχή καθιστά δύσκολη τη συμμετοχή των πλοίων.
Συγγενείς μελών του πληρώματος που αγωνιούν έχουν συγκεντρωθεί στη βάση στη Μαρ δελ Πλάτα, όπου το υποβρύχιο θα κατέπλεε κανονικά το μεσημέρι της Κυριακής από την Ουσουάια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα