23 Απριλίου 2024 / 4:40 μμ
23 Απριλίου 2024 / 4:40 μμ

Τραγωδία χωρίς τέλος στη Δυτική Αττική…

από fimotro

Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η πρωτοφανής καταστροφή που σημειώθηκε στη δυτική Αττική, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων, τον τραυματισμό 21 και αδιανόητες καταστροφές σε ολόκληρη την περιοχή, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται από την κακοκαιρία.

Νεκρός εντοπίστηκε ο επί ώρες αγνοούμενος, που εγκλωβίστηκε προχθές στο σπίτι του στο Γεφυράκι Νέας Περάμου.

Το 16ο θύμα της τραγωδίας, βρισκόταν στο σπίτι του, το οποίο βυθίστηκε στα νερά και τις λάσπες και παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των πυροσβεστών, χρειάστηκαν πολλές ώρες για να το αδειάσουν από τις λάσπες, τα μπάζα και το νερό, καθώς βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που συνεχώς ξαναγέμιζε.

Ωστόσο, χθες το μεσημέρι η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι έχουν βρεθεί ζωντανοί δύο αγνοούμενοι ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων τεσσάρων ατόμων διατηρώντας τους φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να φτάσει τα 20.

Δώδεκα άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ωστόσο η κατάσταση της υγείας μιας γυναίκας είναι πιο σοβαρή και νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι 4 αγνοούμενοι βρίσκονταν είτε στα σπίτια τους είτε σε οχήματα στην εθνική οδό Ελευσίνας Θηβών και δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από το πρωί της Τετάρτης, οπότε και ξεκίνησε η κακοκαιρία.

Ανάμεσα στους αγνοούμενους βρίσκεται και ένας κυνηγός, ο αδερφός ενός εκ των αγνοουμένων νεκρών της ανείπωτης τραγωδίας.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες όσων σώθηκαν την τελευταία στιγμή αλλά και αυτών που είδαν ανθρώπους να χάνονται

Δείτε το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου

Τσίπρας από το μέτωπο της θεομηνίας: Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι – Δεν φταίει μόνο η φύση

Τις πληγείσες περιοχές από την φονική θεομηνία επισκέφθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μαζί με τον πρωθυπουργό ήταν -μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο αν. υπουργός Προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας, στελέχη της αυτοδιοίκησης, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Καπέλιος και άλλοι κρατικοί παράγοντες.

Μετά τη Μάνδρα, ο κ. Τσίπρας μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων Ελευσίνας. Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός μετά την πολύωρη σύσκεψη που είχε στο περιφερειακό Κέντρο της Δυτικής Αττικής ανέφερε:

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι με ό,τι αντικρίσαμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Προφανώς πρόκειται για ένα σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο. Ωστόσο, αυτό το ακραίο φαινόμενο λειτούργησε έτσι όπως λειτούργησε εξαιτίας της συσσωρευμένης αδράνειας, των συσσωρευμένων προβλημάτων κι ελλειμμάτων στα έργα υποδομής αλλά και στον χωροταξικό σχεδιασμό. Ένα φαινόμενο βεβαίως που δεν αφορά μόνο τη Δυτική Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Ας είναι αυτοί οι άνθρωποι που χάσαμε οι τελευταίοι. Ας αποτελέσει αυτό το έναυσμα για όλους μας προκειμένου να επιδείξουμε εγρήγορση για την αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών του χωροταξικού σχεδιασμού για να μην ξαναζήσουμε ποτέ ξανά τέτοια φαινόμενα».

Δείτε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης: Εξ ορισμού την ευθύνη έχουν κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση

Τη σύσταση επιτροπής της ΝΔ που θα αναζητήσει λύσεις και παρεμβάσεις μετά την τραγωδία στη δυτική Αττική ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας την οδύνη του προς τους συμπολίτες που δοκιμάζονται.

Μιλώντας στο προσυνέδριο του κόμματος στη Χίο για το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε τα συγχαρητήριά του σε πυροσβεστική και αστυνομία.

«Δεν είναι ώρα να αποδώσουμε ευθύνες, εξ ορισμού την ευθύνη την έχουν η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση που πρέπει να διαχειριστεί την κρίση», τόνισε ο ίδιος επισημαίνοντας πως στη δυτική Αττική υπήρχαν ζητήματα με μπαζώματα αλλά και έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.

«Έχω ζητήσει τη σύσταση επιτροπής στη ΝΔ που θα αναζητήσει λύσεις και παρεμβάσεις, αυτό περιμένετε από ένα υπεύθυνο κόμμα, δεν θα ήθελα να σκεφτώ τι θα έλεγε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αν είμασταν εμείς στην κυβέρνηση, δεν θα το κάνω δεν είμαστε όλοι το ίδιο» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πλημμύρες στην Πιερία

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε και ο νομός Πιερίας με τη βροχή να έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σχεδόν σε όλη την πόλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πέλεκας, ο Λευκός ποταμός στην Κατερίνη, έχει φουσκώσει από τα βρόχινα ύδατα με συνέπεια να «καταπίνει» τα πάντα στο πέρασμα του.

Δείτε τα βίντεο:

Να σημειωθεί ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι έχει δεχθεί από την ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης 300 κλήσεις για άντληση υδάτων και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία, ενώ γνωστοποίησε ότι έχουν συγκροτηθεί 10 συνεργεία με 25 πυροσβέστες για την ομαλή αντιμετώπιση των περιστατικών. H Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης επενέβη για να μεταφέρει 38 άτομα σε ασφαλή σημεία.

Συνολικά 434 κλήσεις για άντληση υδάτων δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Από την κακοκαιρία επλήγη περισσότερο η Πιερία, όπου

Ειδικότερα, στην Κατερίνη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 300 κλήσεις για άντληση υδάτων, στη Βέροια 54, στην Αλεξάνδρεια 30, στο Λιτόχωρο 25, στη Νάουσα 15, στην Έδεσσα 10.

Στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 37 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Ξεριζωμός δένδρων

Οι ριπές των ανέμων ξερίζωσαν 12 δέντρα κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Από τις 4 τα ξημερώματα οι πυροσβέστες κλήθηκαν να απομακρύνουν δέντρα που λύγισαν και έπεσαν στις περιοχές της Καλαμαριάς, της Χαριλάου και της Τούμπας.

Μέχρι τη μία το μεσημέρι, πυροσβέστες έχουν επιχειρήσει σε 20 περιπτώσεις για την πτώση δέντρων σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και σε εννέα περιπτώσεις για απομάκρυνση αντικειμένων όπως τέντες.

Η Πυροσβεστική κλήθηκε για άντληση υδάτων στο Δημοτικό Σχολείο της Βραχιάς στον δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, ωστόσο τελικά δεν χρειάστηκε επέμβαση, καθώς η στάθμη του νερού ήταν πολύ χαμηλή.

Για 5 ώρες ήταν κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης- Άνοιξαν οι δρόμοι

Η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης έκλεισε για 5 ώρες λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίες.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Βαρικού Πιερίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν τεθεί προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της υπερχείλισης του ποταμού “Μαυρονέρι”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί και η κίνηση των οχημάτων γίνεται από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας.

Προβλήματα στην Ήπειρο

Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηπείρου προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο, τη Ζίτσα και την Κόνιτσα, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις αποκολλήθηκαν βράχοι και πέφτουν στο οδόστρωμα, ενώ σε πολλά σημεία του δικτύου φερτά υλικά από χειμάρρους εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Ολόκληρη μέρα χθες μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου και των δήμων εργάζονταν πυρετωδώς για να καθαρίσουν τους δρόμους. Στους οδηγούς, ιδιαίτερα σε όσους κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο, συνιστάται μεγάλη προσοχή.

Πάτρα: Άνοιξαν οι ουρανοί – Σε επιφυλακή η πυροσβεστική και ο Δήμος

Ισχυρή νεροποντή σημειώθηκε χθες θέτοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες σε κόκκινο συναγερμό.

Η πολιτική προστασία αλλά και οι υπηρεσίες του δήμου Πατρέων βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την κακοκαιρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα