28 Μαρτίου 2024 / 11:31 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:31 πμ

Προκαλεί ο Τούρκος αντιπρόεδρος: Στην Ελλάδα φυλακίζουν μέχρι και ιμάμηδες

από fimotro

Σκληρή κριτική άσκησε εναντίον της Ελλάδας ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, μιλώντας στο πανεπιστήμιο Κων/λης σε συνέδριο για τη «Ανώτατη Θρησκευτική Εκπαίδευση σε άλλες χώρες».

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ κατήγγειλε τις πρακτικές που εφαρμόζει η χώρα μας κατά την άσκηση των θρησκευτικών των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, με αφορμή την κηδεία μουσουλμάνου πολίτη στην Ξάνθη, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.

Όπως είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, «στην Ελλάδα δεν δίνουν άδεια να τελεστεί προσευχή σε κηδεία μουσουλμάνου ομογενή μας, Τούρκου αδελφού μας, παρότι η Συνθήκη της Λωζάνης ορίζει διαφορετικά. Φυλακίζουν μέχρι και τους ιμάμηδες. Πού είναι η θρησκευτική ελευθερία; Όταν χρειάζεται στην Ελλάδα να γίνει επισκευή ενός τζαμιού, δεν επιτρέπεται ούτε καρφί να βάλεις. Έπεσε ένα κεραμίδι από πάνω; Να το αντικαταστήσεις δεν μπορείς. Και δεν ζητούν καν λεφτά από το κράτος. Εμείς θα το κάνουμε. Αλλά δεν δίνουν άδεια για καμία εργασία. Εμείς τα βλέπουμε όλα αυτά στις άλλες χώρες. Πού είναι λοιπόν η θρησκευτική ελευθερία;» επανέλαβε ο Μπεκίρ Μποζντάγ.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ παραπονέθηκε επίσης και για το γεγονός ότι τοποθετήθηκε η ελληνική σημαία με το σταυρό πάνω σε φέρετρο μουσουλμάνου στρατιώτη.

«Στην κηδεία του Έλληνα στρατιώτη κάλυψαν το φέρετρό του στην αυλή του τζαμιού με μία ελληνική σημαία, όπου στη σημαία αυτή υπάρχει σταυρός. Ο μουφτής εκεί (στην Ξάνθη) διαμαρτύρεται ότι ‘ο νεκρός είναι μουσουλμάνος και πρέπει να κηδευτεί σύμφωνα με το Ισλάμ, αλλά στη σημαία υπάρχει ένας σταυρός, και ο σταυρός είναι σύμβολο του Χριστιανισμού, επομένως πρέπει η σημαία να αφαιρεθεί’. Και τότε ξεσπά αντιπαράθεση. Η οικογένεια του στρατιώτη ζητεί να αφαιρεθεί η σημαία και ο εκλεγμένος μουφτής της Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, ζητά να πραγματοποιήσει την εξόδιο ακολουθία. Παραβιάζουν τη Λωζάνη, αγνοούν τον εκλεγμένο μουφτή και στη θέση του τοποθετούν έναν δικό τους. Κι ο μουφτής αυτός ερμηνεύει τη θρησκεία όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση και όχι όπως ορίζει το Κοράνι και ο Προφήτης».

Συνεχίζοντας για το θέμα των μουφτήδων, ο Μποζντάγ λέει ότι η Ελλάδα τους φυλακίζει, παρόλο που είναι μία χώρα της Ε.Ε.

«Η (θρησκευτική) ελευθερία υπάρχει ακόμη και σε χώρες μη μέλη της Ε.Ε.» δήλωσε για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι στη Δύση δεν υπάρχει ούτε καν το 10% της θρησκευτικής ελευθερίας που υπάρχει στην Τουρκία

ΠΗΓΗ: ant1news.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα