28 Μαρτίου 2024 / 10:31 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 10:31 μμ

Eurobank: Πώς διαβάζει η Moody’s την εξόφληση των προνομιούχων

από fimotro

Την απόφαση που έλαβε η Eurobank να εξαγοράσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους 950 εκατ. ευρώ με μειωμένης εξασφάλισης ομολογίες Tier 2 που φέρουν ετήσιο κουπόνι 6,4%, αναλύσει η Moody’s.

Όπως σημειώνει η ανταλλαγή είναι σύμφωνη με τον νόμο που πέρασε πρόσφατα και επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να αντικαταστήσουν προνομιούχες μετοχές με ομόλογα Tier 2 και έτσι να μην πληρώσουν σε μετρητά. Ωστόσο, σημειώνει, τα ομόλογα Tier 2 θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης, ενώ η εξαγορά των προνομιούχων μετοχών θα μειώσει τον δείκτη κεφαλαίων CET1 κατά περίπου 250 μονάδες βάσεις, κινήσεις που η Moody’s θεωρεί πιστωτικά αρνητικές (credit negative).

Εκτιμά ότι τα ομόλογα Tier 2 με το κουπόνι του 6,4% θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης κατά περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ προ φόρων. Το έξτρα κόστος είναι σημαντικό βάρος για την τράπεζα που παρουσίασε κέρδη προ φόρων 103,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017 και 226,4 εκατ. ευρώ το 2016.

Αντίθετα, συνεχίζει η Moody’s, οι προνομιούχες μετοχές δεν δημιουργούν επιπλέον κόστος για την Eurobank, καθώς αυτό το κεφαλαιακό εργαλείο ήταν μη σωρευτικό (non-cumilative) και έφερε κουπόνι 10% υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας που έθεσε η ΤτΕ ΕΛΛ +0,65% και θα υπάρχει διαθεσιμότητα διανεμούμενων αποθεματικών.

Δεδομένου ότι η τράπεζα δεν έχει διανεμούμενα αποθεματικά λόγω συσσωρευμένων ζημιών και δεν έχει πληρώσει μέρισμα μετά την έκδοση αυτών των τίτλων τον Μάιο του 2009, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, επωφελείται από αυτή την πηγή χρηματοδότησης με μηδενικό κόστος.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ οι προνομιούχες μετοχές της Eurobank οι προνομιούχες μετοχές δεν είναι επιλέξιμες για αναγνώριση ως κεφάλαιο CET1 από τον Ιανουάριο του 2018. Ετσι, και ανεξάρτητα από την εξόφλησή τους με ομόλογα Tier 2 η Moody’s εκτιμά ότι ο pro forma δείκτης κεφαλαίων CET1 θα υποχωρήσει σημαντικά σε περίπου 14,9% από 17,4% τον Ιούνιο του 2017.

Η αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών με ομόλογα Tier 2 τουλάχιστον θα εξασφαλίσει ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (phase in) θα παραμείνει εντός των εκτιμήσεων, γύρω στο 17,7% (Ιούνιος του 2017).

Τα νέα Tier 2 ομόλογα θα έχουν δεκαετή ωρίμανση, θα είναι ανακαλέσιμα στην πενταετία και κατηγοριοποιούνται υψηλότερα από τις κοινές μετοχές. Επιπλέον είναι μη μετατρέψιμα και επιλέξιμα ως ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων.

Ταυτόχρονα η τράπεζα έχει σχετικά «φτωχής ποιότητας» κεφάλαια δεδομένου του μεγάλου ποσού αναβαλλόμενου φόρου (DTA) επιλέξιμου ως κεφάλαιο CET1, εξαιρουμένων των προνομιακών μετοχών.

Ο DTA που μπορεί να μετατραπεί σε πιστώσεις αναβαλλόμενης φορολογίας αν πληρούνται κάποιοι όροι είναι χαμηλής ποιότητας κεφάλαιο, δεδομένης της αδύναμης θέσης της Ελλάδας, η οποία δημιουργεί αμφιβολίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να καλύψει τόσο ευρύ DTA. Επιπρόσθετα υπάρχουν σημαντικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα περί το 44,1% του συνόλου των δανείων (Ιούνιος 2017).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα