29 Μαρτίου 2024 / 3:18 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 3:18 μμ

Καταλονία: Δεν εξασφαλίζουν πλειοψηφία οι αυτονομιστές

από fimotro

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα κερδίσουν στις τοπικές εκλογές τον Δεκέμβριο αλλά θεωρείται απίθανο να λάβουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα La Vanguardia.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας GAD3 που διεξήχθη σε δείγμα 1.233 ερωτηθέντων μεταξύ 30ης Οκτωβρίου και 3ης Νοεμβρίου, τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας: Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Καταλανικό Κόμμα (PDeCAT) και Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (CUP) εκτιμάται ότι θα κερδίσουν στις εκλογές λαμβάνοντας 66 έως 69 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο.

Ο Πουτζδεμόν κάνει έκκληση για ενωμένο πολιτικό μέτωπο υπέρ της ανεξαρτησίας

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν έκανε έκκληση για ένα ενωμένο πολιτικό μέτωπο στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία και να καταγγελθεί η προφυλάκιση πρώην μελών της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος κατέφυγε στο Βέλγιο μετά την καθαίρεση της κυβέρνησής του έπειτα από την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, δήλωσε την Παρασκευή ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές από τις Βρυξέλλες.

Στη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προκήρυξε πρόωρες εκλογές αφού ανέλαβε τον έλεγχο της Καταλονίας πριν από μια εβδομάδα.

Τα πολιτικά κόμματα στην πλούσια αυτή βορειοανατολική περιοχή, τα οποία επιθυμούν να συνεργαστούν, θα πρέπει να καταθέσουν σχετικό αίτημα για τον σχηματισμό συνασπισμού μέχρι την Τρίτη, σημειώνει το ΑΠΕ.

”Ηρθε η ώρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι δημοκράτες. Για την Καταλονία, για την ελευθερία των πολιτικών κρατουμένων και για την δημοκρατία”, έγραψε ο Πουτζντεμόν στο Twitter με hashtag “llistaunitaria.cat”, μια ιστοσελίδα που καλεί τα κόμματα να κατέβουν ενωμένα στις κάλπες εναντίον της κυβέρνησης της Μαδρίτης.

Η Ισπανία έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Καταλανού ηγέτη και τεσσάρων “υπουργών” του που βρίσκονται στο Βέλγιο.

Ο Πουτζντεμόν δήλωσε χθες έτοιμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι οι ισπανικές δικαστικές αρχές είναι πλέον πολιτικοποιημένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα