20 Απριλίου 2024 / 6:35 πμ
20 Απριλίου 2024 / 6:35 πμ

Αναδιάρθρωση χρέους ζητά τώρα ο Μαδούρο!

από fimotro

Αναδιάρθρωση χρέους αναζητά ο Νικολάς Μαδούρο και όπως λέει η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει μετά από μια ακόμα πληρωμή χρέους από την πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, όπως μεταδίδει το Bloomberg κατηγορεί τις ΗΠΑ λέγοντας ότι οι κυρώσεις που επέβαλε καθιστούν αδύνατη την εύρεση νέας χρηματοδότησης.

Η κυβέρνηση πρόκειται να μεταφέρει κονδύλια για μια πληρωμή 1,1 δισ. δολαρίων της Petroleos de Venezuela. Από εκεί και πέρα το κράτος θα επαναδιαπραγματευτεί το χρέος με τράπεζες και επενδυτές, δήλωσε.

Πρόκειται για βήμα που τόσο ο Μαδούρο όσο και ο προκάτοχός του Ούγκο Τσάβες είχαν απορρίψει για δυο δεκαετίες. Αναζητώντας την αναδιάρθρωση ουσιαστικά παραδέχεται ότι το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και των κυρώσεων.

Δεν ξεκαθάρισε αν η χώρα θα κάνει άλλες πληρωμές χρέους που λήγει τις επόμενες εβδομάδες δημιουργώντας σύγχυση στους επενδυτές.

Τα ομόλογα της χώρας τελούν υπό διαπραγμάτευση σε μέση τιμή 36 σεντς ανά δολάριο. Ενώ όμως τίτλοι που λήγουν το 2027 βούτηξαν από τα 50 σεντς στα 38,7, αυτοί που ωριμάζουν την επόμενη χρονιά βρίσκονται στα 65 σεντς.

Ακόμα και αν η εταιρεία πετρελαίου, γνωστή ως PDVSA πλήρωσε το κεφάλαιο 842 εκατ. δολαρίων που έληξε στις 27 Οκτωβρίου βρίσκεται πίσω σε πληρωμές τόκων ύψους περίπου 800 εκατ. δολαρίων. Συνολικά υπάρχει ένα χρέος 143 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βαραίνει τη χώρα αλλά και κρατικές εταιρείες εκ των οποίων 52 δισ. δολάρια σε ομόλογα, σύμφωνα με την Torino Capital.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα