18 Απριλίου 2024 / 8:46 μμ
18 Απριλίου 2024 / 8:46 μμ

Ρέγκλινγκ: Ο ESM μπορεί να αναλάβει το ρόλο του ΔΝΤ στις διασώσεις

από fimotro

Τη δημοσιονομική ανάκαμψη της Κύπρου μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, επαίνεσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα πράγματα στον τραπεζικό τομέα δεν είναι τόσο ρόδινα.

«Τώρα, η Κύπρος παρουσιάζει μία από τις καλύτερες επιδόσεις της Ευρώπης. Αναπτύσσεται με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς της Ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist, όπως μεταδίδει το Stockwatch, προσθέτοντας ότι «η ανάκαμψη στην Κύπρο είναι αξιοσημείωτη και η δημοσιονομική της απόδοση αξιέπαινη».

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ υπογράμμισε τη δέσμευση της κυπριακής Κυβέρνησης να διατηρήσει έναν πειθαρχημένο προϋπολογισμό, καθώς και το στόχο της για μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 100% μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι τα πράγματα στον τραπεζικό τομέα «δεν φαίνονται τόσο ρόδινα» καθώς οι τράπεζες, που είναι φορτωμένες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως είπε, «εξακολουθούν να είναι αδύναμες».

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι σημειώθηκε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας παράλληλα ότι απαιτείται να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.

Ανέφερε επίσης ότι οι τράπεζες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να αυξήσουν την αποδοτικότητακαι την κερδοφορία τους και να αναδιαρθρώσουν τον τομέα. Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΕΣΜ τόνισε ότι ενώ η συνολική εικόνα για την Κύπρο είναι ευνοϊκή, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν να διατηρούν αυτή την επιτυχία.

«Οι εκλογές δεν πρέπει να απομακρύνουν την Κύπρο από αυτή την πορεία. Η δυναμική για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή. Η Κύπρος θα πρέπει να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος και να δαπανά τα δημόσια κονδύλια με σύνεση», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι μετά από την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, που θα μπορούσε να ήταν το τέλος του ευρώ, «η Ευρωζώνη είναι πλέον πολύ ισχυρότερη από πριν: οικονομικά και θεσμικά».

Σε ότι αφορά την ανάγκη να καταστεί η νομισματική ένωση ισχυρότερη και ανθεκτικότερη, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι «δεν χρειάζεται σημαντική αναθεώρηση», αλλά μόνο λίγα επιπλέον βήματα που θα στοχεύουν στην εμβάθυνση της οικονομικής και οικονομικής ολοκλήρωσης στη Ευρωζώνη.

«Αυτό απαιτεί πρώτα να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι μια κοινή ασφάλεια καταθέσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν πρώτα αντιμετωπιστούν τα κληρονομικά προβλήματα των τραπεζών σε ορισμένες χώρες.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε σε προτάσεις για την ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα αντικαταστήσει το ρόλο του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης χωρών στην Ευρώπη.

«Ο ΕΜΣ θα μπορούσε να αναλάβει μέρος αυτού του ρόλου σε συνεργασία με την Επιτροπή», ανέφερε, σημειώνοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι το 2018 θα ληφθούν αποφάσεις για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης της ΕΕ.

Από την πλευρά των δημοσιονομικών, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται πλήρη δημοσιονομική ένωση, με μεγαλύτερες μεταφορές κονδυλίων μεταξύ των χωρών, καθώς ο προϋπολογισμός της ΕΕ επιτρέπει ήδη σημαντικές μεταφορές προς φτωχότερες χώρες, προκειμένου να προωθηθεί πραγματική σύγκλιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα