29 Μαρτίου 2024 / 2:24 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 2:24 μμ

Δεν υπέστησαν ζημία τα Tαμεία, αποφάσισε το δικαστήριο για το σκάνδαλο με τα ομόλογα του ΤΣΠΕΑΘ!

από fimotro

Αυλαία σήμερα, Τετάρτη, στη δίκη – σε πρώτο βαθμό – για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων του Ασφαλιστικού Ταμείου των δημοσιογράφων (πρώην ΤΣΠΕΑΘ, νυν ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ). «Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν υπέστησαν ζημία από την αγορά του δομημένου ομολόγου, ούτε καν απειλήθηκε ζημία από αυτή την πράξη». Αυτό είναι το δια ταύτα της δικαστικής απόφασης για μια υπόθεση που κάποτε- την περίοδο 2007-09- αποτέλεσε σημαία «σκανδάλου». Συγκεκριμένα αθωώθηκαν ο πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ, Δημήτρης Καπράνος (για τα συγκεκριμένα αδικήματα) ο Παναγιώτη Δεμέστιχας, πρόεδρος του ΤΕΑΦΥΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών), ο Γιώργος Παπαμαρκάκης, ιδιοκτήτης της χρηματιστηριακής ΝΑΜ (North Asset Management), καθώς και οι Δ. Παστελάκος, Ζωή Μπασπανέλου, Κ. Κυριακόπουλος, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζή, και Γερ. Κονιδάρης.

Το δικαστήριο κήρυξε ενόχους, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών σε έναν έκαστο, με αναστολή, τους Δημήτρη Καπράνο, πρώην πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ (για νομιμοποίηση εσόδων από παραγεγραμμένη δωροληψία) και Νίκο Δεσποτόπουλο, πρώην πρόεδρο του «Μεταξά» (άμεση συνέργια στο αδίκημα).

Η παραγραφή της δωροληψίας

Το δικαστήριο έκρινε ότι το αδίκημα της δωροληψίας έχει παραγραφεί, ως εκ τούτου η καταδίκη Καπράνου αφορά μόνον τη νομιμοποίηση εσόδων και του Δεσποτόπουλου την άμεση συνέργια στο αδίκημα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, ούτε προέκυψε, ούτε απειλήθηκε ζημία για τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

Οι δικαστές με την απόφαση τους έκαναν ουσιαστικά δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας. Με μια διαφορά: η εισαγγελέας εκτιμούσε ότι η δωροληψία τελέστηκε άπαξ το 2006 και δεδομένου ότι τότε τιμωρείτο σε βαθμό πλημμελήματος, θα έπρεπε οι δύο κατηγορούμενοι να κριθούν μεν ένοχοι για το αδίκημα αλλά όχι σε βαθμό κακουργήματος.

Το δικαστήριο, τελικά, απάλειψε την κατηγορία της δωροληψίας ως παραγεγραμμένη.

Για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή τους, όπως και έγινε, καθώς από την ακροαματική διαδικασία αλλά και από την σχετική πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε ετεροχρονισμένα (ύστερα από χρόνια κι ενώ η υπόθεση είχε ήδη εισαχθεί στο ακροατήριο), προέκυψε ότι τα ταμεία δεν υπέστησαν ζημία και συνεπώς δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που τους αποδίδονται.

Δήλωση Καπράνου

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ο Δημήτρης Καπράνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τη σημερινή απόφαση που δέχεται ότι δεν υπάρχει ζημία στο Ταμείο, πέφτει ένας ακόμα μύθος των σκανδάλων που οδήγησαν στην ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή».

Επίσης, οι δικηγόροι του κ. Καπράνου, Αλέξης Στεφανάκης και Χρόνης Περιβολάρης, δήλωσαν ότι «η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη του πελάτη μας ο οποίος αντιμετώπιζε τέσσερα κακουργήματα με την απειλή ισόβιας κάθειρξης και απέδειξε ότι «όλα ήταν ένα ψέμα». Μετά τους τόνους μελάνης και δημοσιευμάτων που έχουν χυθεί για το συγκεκριμένο ομόλογο του Ταμείου των Δημοσιογράφων, σήμερα 11 χρόνια μετά την αγορά του, το δήθεν σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων κατέληξε στην επιβολή πλημμεληματικής ποινής, φυλακίσεως 4 ετών. Ευελπιστούμε ότι και αυτή η ποινή θα καταπέσει στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο. Η συνέχεια στο Πενταμελές Εφετείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα