23 Απριλίου 2024 / 4:08 μμ
23 Απριλίου 2024 / 4:08 μμ

Reuters: Η Ελλάδα θέλει να βγει στις αγορές όταν το επιτόκιο πέσει κάτω από 5%

από fimotro

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές εάν το κόστος δανεισμού υποχωρήσει κάτω από 5%, μεταδίδει το Reuters, εκτιμώντας πως αυτό θα καταστεί δυνατό εάν η ΕΚΤ εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν η κυβέρνηση και οι επίσημοι δανειστές της -ΕΕ και ΔΝΤ- επιτύχουν μια καλή συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Η επίτευξή της θα διασφαλίσει ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο, ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι αβέβαιο αυτή τη στιγμή. «Μία έξοδος στις αγορές με ένα 5ετές ομόλογο θα πρέπει να γίνει με επιτόκιο κάτω από το 5%», είπε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Το επιτόκιο του διετούς ελληνικού ομολόγου (5ετές έκδοσης 2014) διαμορφώνεται τώρα στο 5,8% ενώ του 10ετούς στο 6%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Επενδυτές ομολόγων εκτιμούν ότι τα σημερινά επιτόκια μπορεί να υποχωρήσουν μεταξύ 0,75% και 1,5% όταν η ΕΚΤ αρχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων.

Η διαφορά απόδοσης του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου, έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, υποχώρησε κατά 1,4% ποσοστιαίες μονάδες στα τέλη του 2014 όταν η ΕΚΤ προετοίμαζε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. «Πιστεύουμε ότι η απόσταση από το σημείο όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα διάλογο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι της τάξης των 75 μονάδων βάσης», είπε ο Mark Dowding στην BlueBay Asset Management που διακρατεί ελληνικό χρέος.

«Νομίζω ότι (εάν ΕΚΤ να σηματοδοτήσει αγορές ελληνικών ομολόγων) θα είναι καταλυτικό και θα οδηγήσει τις αποδόσεις σε αυτή τη ζώνη». Ενώ η ένταξη στο QE είναι σημαντική για τους επενδυτές, το ποσό των ομολόγων που μπορεί να αγοραστεί από την τράπεζα θα είναι σχετικά μικρό και μπορεί να κυμανθεί στα 2-3 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος. Ποσοστό περίπου 10% του διαπραγματεύσιμου χρέους της χώρας, σύμφωνα με την Societe Generale.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει περισσότερο από 30% των ομολόγων μίας χώρας της ευρωζώνης. Διακρατεί 10 δισεκατομμύρια ελληνικού χρέους. Τραπεζίτης που ζήτησε ανωνυμία και μιλά με τον οργανισμό έκδοσης δημοσίου χρέους είπε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του έχουν κάνει σαφές ότι για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές θα πρέπει το κόστος δανεισμού να υποχωρήσει κάτω από 5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα