25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Πιο εύκολες οι άδειες για κόκκινα δάνεια

από fimotro

Απλούστερη και πιο ευέλικτη γίνεται η διαδικασία για την χορήγηση άδειας λειτουργίας εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια, με Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τραπέζης της Ελλάδος.
Xθες δημοσιεύτηκε η σχετική Πράξη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ικανοποιώντας έτσι ολόκληρη την προαπαιτούμενη δράση που είχε τεθεί από τους δανειστές στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αντικαθίσταται το νομικό πλαίσιο που είχε θεσπιστεί τον Μάρτιο του 2016 (με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 82/8.3.2016).
Εφόσον η εταιρία έχει άδεια για τη διαχείριση απαιτήσεων και όχι για την αναχρηματοδότησή τους θεσπίζει σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης με σαφή οργανωτική διάρθρωση με ευκρινείς γραμμές αναφοράς και κατανομή των αρμοδιοτήτων, επαρκείς μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου καθώς και μέτρα για την αποφυγή αντικρουόμενων συμφερόντων. Τα μέλη του δ.σ. πρέπει να έχουν καλή φήμη και να διαθέτουν επαρκή γνώση και εμπειρία.
Στις εταιρείες που αναχρηματοδοτούν απαιτήσεις απαιτείται τήρηση αρχείου που επιδεικνύεται στην Τράπεζα της Ελλάδος όποτε αυτό ζητηθεί και περιλαμβάνει τη σύμφωνη γνώμη του δικαιούχου των απαιτήσεων αλλά και το σχέδιο αναδιάθρωσης στο πλαίσιο του οποίου συμφωνήθηκε η αναχρηματοδότηση.
Εφόσον η εταιρεία προτίθεται, πέραν της διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια ή πιστώσεις, κατά τα προβλεπόμενα στον ν. 4354/2015 να προβαίνει σε αναχρηματοδότηση απαιτήσεων, απαιτείται επιπλέον αποδεικτικό ολοσχερούς καταβολής ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου ίσου προς το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (4.500.000) ευρώ, σύμφωνα με το ν. 4354/2015, το οποίο κατατίθεται σε πιστωτικό ίδρυμα με έδρα στην Ελλάδα σε μετρητά. Επίσης, απαιτείται υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου που θα παρουσιάζει αναλυτικά τα είδη των σκοπούμενων δράσεων, την στρατηγική της εταιρείας ανά κατηγορία απαιτήσεων ή τους τομείς της οικονομίας και τη γεωγραφική περιοχή όπου η εταιρεία πρόκειται να στοχεύσει, τους διαθέσιμους πόρους, περιλαμβάνοντας εκτίμηση για το είδος και τον όγκο των δραστηριοτήτων και την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της εταιρείας με χρονικό ορίζοντα δύο τουλάχιστον ετών.
Συμμόρφωση
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι στοιχεία ή πληροφορίες που υποβληθηκαν με την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι αναληθή ή παραπλανητικά καθώς επίσης και στην περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τις διατάξεις της νέας απόφασης χορήγησης αδειών η ΤτΕ δύναται ανεξαρτήτως της τυχόν ποινικής ευθύνης να επιβάλλει και η ίδια κυρώσεις συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αναστολής ή ακόμη ανάκλησης της χορηγηθείσας άδειας λειτουργίας.
Τα πιστοποιητικά που υποβάλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να έχουν εκδοθεί από νομίμως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα και να έχουν επισήμων επικυρωθεί και μεταφραστεί στα αγγλικά.
Εξουσιοδοτείται η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος να παρέχει οδηγίες, να εκδίδει τα υποδείγματα για την υποβολή των στοιχείων από τις εταιρίες που θέλουν να λάβουν άδεια.
Το σύστημα χορήγησης αδειών γίνεται αρκετά πιο ευέλικτο ως προς τα δικαιολογητικά, αυστηροποιούνται ωστόσο οι κυρώσεις σε περιπτώσεις παράβασης του θεσμικού πλαισίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα